Liefde Zen voelen

Lief zijn voor jezelf – wat betekent het echt?

Lief zijn voor jezelf - wat betekent het echt?

Sommige uitspraken blijven door mijn hoofd spoken, omdat ze me aan het denken zetten. Eén van die uitspraken is ‘lief zijn voor jezelf’ – soms krijg ik er de kriebels van. Is lief zijn voor jezelf meer dan jezelf belonen met een nieuw paar schoenen of minder streng zijn?

Laatst had ik een dag waarop ik eigenlijk best moe was en toch aan mijn scriptie moest werken. Normaal gesproken ben ik dan chagrijnig, maar deze keer besloot ik er anders mee om te gaan. Ik bedacht dat ik er niets mee opschiet als ik chagrijnig blijf. Ook heb ik vaak genoeg op een niet-fitte dag best prima kunnen werken, dus waarom zou dat nu niet lukken? Opeens voelde ik mij al een stuk beter.

Trakteren

’s Middags kocht ik een muffin, omdat ik nog steeds trek had na de lunch en zin had in iets lekkers. Terwijl ik mijn eerste hap nam, zei ik tegen een studiegenoot: “Deze is voor de acht die we hebben gehaald voor het keuzevak.” Het smaakte heerlijk, maar om nou te zeggen dat ik het kocht omdat ik mezelf wilde belonen voor een goed cijfer, is ook niet helemaal waar. Ik wilde gewoon een reden hebben om een muffin te kopen.

Die middag kwam ik tot het volgende inzicht: ik voelde mij niet per se beter omdat ik mezelf trakteerde op een muffin, ik kreeg juist meer energie van de gedachte dat ik mij niet altijd superfit hoef te voelen. Lief zijn voor jezelf betekent voor mij daarom het volgende:

 • Negatieve gedachten van je af laten glijden.
 • Geen energie verspillen aan dingen die je toch niet kunt veranderen.
 • Soms iets doen waar je in eerste instantie geen zin in hebt, maar waarvan je weet dat het je iets oplevert.

Positief humeur

Natuurlijk wil het niet zeggen dat een fijn bad, een bos bloemen kopen of een dag naar de sauna geen dingen zijn die je beter later voelen. Ik wil alleen laten zien dat je ook lief voor jezelf bent als je iets van de dag probeert te maken, ondanks dat je een keer geen zin hebt en liever in bed blijft liggen. Of als je weet dat je liever televisie kijkt, maar toch een yogales volgt, want daar krijg je pas energie van. Misschien is lief zijn voor jezelf wel gewoon kiezen voor datgene waar jij het meeste baat bij hebt. Soms zijn dat nieuwe schoenen, soms is het een positief humeur.

e229d0139be53e1c9c5612dc6b03b384

Bron: Pinterest

Wat betekent voor jou lief zijn voor jezelf?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

8 Comments

 • Lenneke
  15 juni 2016 at 10:36

  Ik schreef daar laatst over: http://freelennse.nl/2016/04/beste-vrienden-worden/. Ik vind het zo belangrijk om jezelf goed te behandelen, al heb ik nog veel te leren…

  • Lisa
   15 juni 2016 at 10:50

   Ja, dat is heel moeilijk! Ik hoop alleen dat ik heb laten zien dat het meer is dan ‘jezelf verwennen’ 🙂

 • Josianne
  15 juni 2016 at 16:47

  Pfoeh, lief zijn voor mezelf vind ik heel moeilijk. Ja, ik koop een zak M&M’s of een boek of een kledingstuk omdat ik lief ben voor mezelf, maar tegelijkertijd put ik mezelf uit door veel te veel te werken en nooit rust te nemen om dat boek ook daadwerkelijk te lezen…

 • Merle
  16 juni 2016 at 11:56

  Dit artikel komt precies op het juiste moment! Voor mij betekent lief zijn voor mezelf juist de dingen doen waar ik het allermeeste zin in heb, ook al is dat de hele dag series kijken of mijn to do lijst de hele dag negeren – niet omdat het het allerbeste is voor me, maar omdat het voor mij persoonlijk goed is als ik af en toe eens niet eerst de dingen doe die anderen van mij verwachten. En zeker het tweede puntje geldt ook voor mij. Bedankt voor dit fijne artikel, het herinnert me eraan dat lief zijn niet alleen maar ‘materieel’ is.

  • Lisa
   16 juni 2016 at 12:00

   Inderdaad, soms is het gewoon heerlijk om alleen te doen waar jij zin in hebt. Fijn om te horen!

 • Nikkie
  18 juni 2016 at 12:53

  Mooi! Heb vaak geprobeerd mijzelf op te vrolijken door iets nieuws/eten te kopen als beloning maar dat geeft maar korte tijd voldoening. Lukt helaas niet altijd om het op de andere manier te doen.

 • Renske
  19 juni 2016 at 12:21

  Prachtig geschreven! Ik vind lief zijn voor mezelf best moeilijk. En inderdaad: wat is het eigenlijk? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Soms ben ik lief voor mijzelf door eens alles te laten vallen en écht voor mijzelf te kiezen. Op zo’n moment voelt dat echt als een genot, hoewel ik mij wel besef dat ik het bij de wortel moet aanpakken. Wat die wortel vaak is? Ik denk blijven hangen in (kleine) negatieve gedachten, die uiteindelijk niet veranderbaar zijn. Maar wat lief zijn voor mezelf nu echt inhoudt voor mij? Ik vind het een moeilijke vraag, hihi.

 • Leave a Reply