Interviews Mijn zen

Lisa: “Reizen voelt als een fijne, maar krachtige leermeester”

Er zijn mensen die dromen van een reizend leven en er zijn mensen die het ook echt doen. Lisa reist samen met haar vriend al anderhalf jaar door Europa. “Reizen laat me dagelijks zien wat echt belangrijk is en hoe weinig een mens eigenlijk nodig heeft.”

Lisa: “Het idee om te gaan reizen is begonnen met onrust. Ik studeerde, maar wist eigenlijk niet echt wat ik wilde. Acht jaar geleden ging ik als exchange student naar de Verenigde Staten. Mijn verlangen naar nieuwe plekken, mensen en ervaringen is daar denk ik ontstaan. Ik kan me nog goed herinneren dat ik toen ik studeerde dacht: ‘Is dit het nu? Ik wil iets nieuws, ik wil iets spannends, ik wil iets anders zien, doen en ervaren!’ Het negen tot vijf leven beangstigde me en nog steeds, moet ik eerlijk zeggen.”

Anderhalf jaar onderweg

“Mijn vriend en ik zijn onze reis begonnen in februari 2015, nu dus zo’n anderhalf jaar geleden. We reizen van plek naar plek en op iedere locatie ‘werken’ we. Of beter gezegd, helpen we mensen in ruil voor kost en inwoning. Hier gebruiken we de websites Workaway en HelpX voor. Op iedere plek verblijven we gemiddeld zes weken. Soms wat korter, soms wat langer.”

“We zijn onze reis begonnen in Noord-Italië en zijn vervolgens naar Zuid-Spanje gegaan. Door Spanje hebben we negen maanden gereisd. Met kerst waren we in Nederland en oud en nieuw vierden we in Boedapest. Van januari tot en met april zijn we Italië geweest. Achteraf gezien verbaasde ons dat, want we waren eerst van plan om naar Kreta te gaan. Niet te veel plannen en de dingen gewoon laten gebeuren, dat is denk ik één van de belangrijke lessen die ik heb geleerd tijdens het reizen. We zijn nu weer terug in Spanje, dit keer in het noorden. Ik was hier nog nooit eerder geweest en wilde graag dit deel van Spanje met eigen ogen zien. Eind mei gaan we terug naar Nederland om in oktober te beginnen met onze reis door Zuid-Amerika.”

Veganisme en groene vingers

“Tijdens het reizen heb ik veel inspirerende mensen ontmoet. Op één van onze plekken aten de mensen veganistisch, dat heeft me erg geïnspireerd. Die plek wordt gerund door een Duits echtpaar en met name de man, Hannes, heeft me ontzettend geraakt. Hij is zo oprecht vrolijk en tevreden. Alles was goed, zijn ogen twinkelden voortdurend en had hij een permanente lach op zijn gezicht. Hij straalde zoveel rust uit en je zag aan hem dat hij alles mooi en goed vond, zoals het is.”

“Het moment waarop ik besloot om te beginnen met schilderen, zal mij ook altijd bij blijven. Het voelde als zo’n ‘juist’ moment. Het was het moment dat alle gedachtes zoals ‘kan ik dit wel?’ verdwenen. Het gewoon simpelweg doen kan zoveel kracht geven. Maar ook kleinere momentjes zoals sinaasappels, mandarijnen, citroenen, appels, granaatappels, avocado’s aan bomen zien groeien. Mijn oma stond bekend als iemand die groene vingers had. Nooit, in geen miljoen jaar, had ik gedacht dat ik die ook had. Totdat ik het deed. Met mijn handen in de aarde zitten, dat brengt zoveel rust en voldoening met zich mee.”

Gewoon doen

“Aan mensen die willen reizen, zou ik de tip geven: ‘Ga het gewoon doen.’ Een aantal mensen zeiden tegen ons: ‘Wow, jullie doen het gewoon.’ Dat begreep ik nooit zo goed. Ik dacht altijd: ‘Ja maar natuurlijk doe ik dit. Je moet toch gewoon doen wat je echt wilt doen?’”

“Voor mij voelt reizen als een fijne, maar krachtige leermeester. Het laat me dagelijks zien wat echt belangrijk is en hoe weinig een mens eigenlijk nodig heeft. Maar bovenal hoe belangrijk het is om intens te genieten, als je dat doet kan je je eindeloos verwonderen.”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Florance
  13 mei 2016 at 10:12

  Hi Lisa, Wat geweldig wat jij en je vriend doen. Ik volg je al wel een tijdje op je fb/ via je blog site dus wist al van je reis maar toen mijn vriendin Lisa van Zenzoekers over jou vertelde vond ik het toevallig en ook echt leuk dat ze jou gevonden hadden om een artikel over te schrijven.
  Echt heel gedurft om je dromen gewoon achterna te gaan. Dat avontuurlijke zat altijd al in je volgens mij. Is met Sophie ook alles goed!? Doe haar de groeten en veel plezier nog met al het moois wat jullie nog gaan zien!

  Groetjes Florance

 • Reply
  Else
  13 mei 2016 at 21:16

  Leuk om te lezen!! Ik heb zelf 5 maanden alleen gereisd en dat vinden mensen ook vaak heel dapper, en eng om zelf te doen. Voor mij was dat ‘gewoon’ logisch om te doen en er is inderdaad maar één advies dat je kan geven, spullen pakken en gaan!

 • Reply
  Desi
  14 mei 2016 at 16:36

  Wauw, wat inspirerend om te lezen. Wat mooi om te lezen dat je gewoon je dromen achterna gaat en doet wat goed voelt.

 • Reply
  G.
  14 mei 2016 at 16:50

  Super inspirerend interview dit! Ik vind het echt knap hoor, dat je het gewoon doet. Zit momenteel nog midden in mijn studie, maar ik zit erover te denken om daarna eerst te gaan reizen. Waarom eigenlijk ook niet? 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.