Interviews Mijn zen

Marin: “Ik probeer zo veel mogelijk in het nu te leven”

Marin bewijst dat groen leven en het boeddhisme hand in hand gaan. Door boeken van Thich Nhat Hanh te lezen, kwam ze erachter dat de visie van het boeddhisme goed past bij haar levenswijze. “In het boeddhisme wordt simpel en aandachtig geleefd en zo min mogelijk leed veroorzaakt.”

“Een jaar geleden verbleef ik met kerst en oud en nieuw in België op een Vipassana retraite. Ik ging tien dagen lang, tien uur per dag mediteren. Ik mocht niet praten, niet lezen of schrijven en ik luisterde elke avond een audiolezing van S.N. Goenka. Voorheen wist ik wel iets over het boeddhisme, maar wat het werkelijk betekent, leerde ik tijdens deze week. De tien dagen hield ik vol, inclusief veel chagrijnige ‘wat doe ik hier?!’-momenten. Met een hoofd vol nieuwe kennis en rust keerde ik huiswaarts.”

Problemen oplossen

“Sinds ik deze zomer de boeken van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh heb ontdekt, ben ik me écht in het boeddhisme gaan verdiepen. Naast boeken lezen, lezingen beluisteren en mediteren, ga ik vaak op dinsdagavond naar een Sangha groep. Een bijzondere avond waarop je samen met andere jonge mensen mediteert, zingt en vertelt wat er op je hart ligt. Er wordt alleen aandachtig naar je geluisterd zonder oordelen.”

“Aandachtig leven klinkt simpel, maar het heeft zo veel in zich, het kan zo veel problemen oplossen. Binnen relaties maar ook bij grote politieke en maatschappelijke problemen. Als je aandachtig leeft, luister je diep en met aandacht naar diegene waarmee je zit te praten. Je hoort wat iemand écht te vertellen heeft, zonder dat je diegene meteen veroordeeld of je eigen verhaal wilt vertellen.”

De aarde koesteren

“In het boeddhisme wordt simpel en met aandacht geleefd en zo min mogelijk leed veroorzaakt. Het streven is je niet aan bezit te hechten, niet te handelen ten koste van anderen, geen geweld te gebruiken tegen mensen en dieren en een eerlijk beroep te hebben. Ik probeer zo min mogelijk leed te veroorzaken door veganistisch te eten. Ook probeer ik zo groen mogelijk te leven: ik koop niks nieuws, vlieg niet, ik heb weinig afval en koop mijn eten bij de boeren in de omgeving.”

Echt in het hier en nu leven biedt weinig ruimte voor piekergedachten en angsten. Je voelt alleen je voeten die de aarde raken, je ziet alleen de zon die door de bomen heen schijnt. Als je écht aandachtig leeft, wil je de aarde koesteren en zo min mogelijk belasten en vervuilen.”

Ritselende bomen

“In de ochtend mediteer ik een kwartier. Ik sta vroeg op en werk dan een uur tot anderhalf uur aan een ochtendritueel. In die tijd doe ik aan yoga, meditatie, lees ik een inspirerend boek, doe ik ademhalingsoefeningen, schrijf ik in mijn dagboek waar ik dankbaar voor ben en visualiseer ik mijn lievelingsleven. Dit is zo’n fijn begin van de dag. Een andere gewoonte die mij meer zen maakt, is dat ik m’n iPhone heb vervangen voor een oude Nokia, zodat ik niet meer constant online ben.”

“Gedurende de dag probeer zo veel mogelijk in het nu te leven. Met mijn onrustige hoofd is dit nogal een ding, maar met de dag gaat het beter. Op de fiets voel ik mijn handen die het stuur vast hebben, het mooie landschap dat om me heen beweegt en hoor ik het geluid van ritselende bomen. Met aandacht leven blijft een uitdaging. Mijn hoofd wil snel-sneller-snelst en is al met de planning van volgende week bezig.”

Wakker worden

“Thich Nhat Hanh schreef een inspirerend boek: Wat de Wereld Nodig Heeft. Hierin staat: ‘Aan iedere beschaving komt een einde, maar als we zo doorgaan komt het einde van onze beschaving heel snel.’ Wakker worden uit een diepe slaap en zelf actie ondernemen. Voor mij sluit mijn groene leven en het boeddhisme perfect op elkaar aan. Ik noem mezelf geen ‘boeddhist’, maar ik neem er veel van mee in mijn dagelijks leven.”

Foto: Bob van der Vlist

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.