Interviews Yogapaspoort

Martine: “Door yoga ben ik meer gaan voelen in plaats van denken”

Yogapaspoort Martine Hilverda

Yoga was voor Martine geen liefde op het eerst gezicht, ze vond het vooral zweverig. Toch is een leven zonder yoga voor haar nu bijna ondenkbaar. Martine: “Yoga heeft mij rust en een betere band met mijn lichaam gegeven.”

Naam + leeftijd:

Martine Hilverda, 30 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Toen ik op mijn achttiende niet lekker in mijn vel zat en oververmoeid was, kreeg ik de tip om eens een yogales te volgen. Nou, dat was wel even wennen. Het was niet meteen liefde op het eerste gezicht, al merkte ik wel dat ik er erg ontspannen van werd. Verder vond ik het vooral zweverig. In mijn studententijd volgde ik soms een jaar geen les, dan was ik te druk met feestjes. Andere periodes begon ik weer fanatiek met drie of vier keer yoga per week.”

“Ik werkte al een tijd als pedagoog en merkte dat kinderen vaak al op jonge leeftijd last hebben van angsten, stress, negatieve gedachtes en onverklaarbare buikpijn. Inmiddels had ik zelf mijn ‘yogadraai’ helemaal gevonden en volgde ik wekelijks lessen. Ik besloot een opleiding voor kinderyogadocent te volgen, om wat ik zo prettig vind aan yoga ook over te kunnen dragen op kinderen. De opleiding vond ik fantastisch! Direct startte ik ook met opleidingen voor volwassenen, eerst 200 uur vinyasa en daarna yin en diverse bijscholingen. Zodoende geef ik nu les aan zowel kinderen als volwassenen.”

Als een kind zegt: ‘Juf, ik heb me nog nooit zo relaxt gevoeld’, kan mijn dag niet meer stuk.

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Ik volg graag vinyasa en yin lessen. Erg fijn om tijdens een vinyasa les krachtiger te worden en mijn lichaam te trainen. Yin is voor mij een echte uitdaging, laat mij maar lekker bewegen en rondfladderen in plaats van te mediteren en langer in een houding te blijven. Daardoor juist ontzettend belangrijk om mee te oefenen, uit mijn hoofd te komen en te voelen hoe het gaat. Daarnaast geef ik zelf vooral yin en restorative lessen. Dat vind ik heerlijk om te doen, ik voel dan zelf ook die rust ook al geef ik de les. En ik geef ook kinderyoga, dat is fantastisch om te doen! Spelenderwijs kinderen leren om contact te maken met hun lichaam, met hun gevoel en emoties. Als een kind zegt: ‘Juf, ik heb mij nog nooit zo relaxt gevoeld’, kan mijn dag niet meer stuk.”

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

“Vanuit de yin vind ik de butterfly fijn en een vinyasa les eindig ik graag met een schouderstand. Al moet ik zeggen dat het ook wel wisselt met hoe ik mij voel en waar ik behoefte aan heb op dat moment. Sommige dagen denk ik: ‘Laat mij maar gewoon in savasana liggen.'”

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Heel veel rust, maar ook een betere band met mijn lichaam. Ik ben gezonder gaan eten, bewuster gaan leven. Door veel aan yoga te doen, ben ik veel meer gaan voelen in plaats van denken. Ik ben mij bewust geworden dat ik mijn gedachtes niet ‘ben’. Dat ik niet altijd naar mijn gedachtes hoef te luisteren of er iets mee hoef te doen.”

Sommige dagen denk ik: ‘Laat mij maar gewoon in de savasana liggen.’

Associeer jij yoga met het hindoeïsme?

“Yoga associeer ik niet direct met het hindoeïsme. Ik zie yoga los van religie, dat vind ik ook het mooie eraan. Al zijn er natuurlijk verbanden tussen de yogafilosofie en het hindoeïsme.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Probeer vooral zoveel mogelijk yogastijlen én docenten uit. Ik geloof dat er uiteindelijk voor iedereen iets te vinden is, alleen is er best veel, dus probeer uit en kijk wat bij jou past. Vergelijk jezelf vooral niet met andere yogi’s. Elk lichaam is anders, het is geen competitie.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mailtje naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Janna
  12 januari 2018 at 12:22

  Wat een mooi artikel met een paar heel herkenbare punten. Leuk om over de ervaring van anderen te lezen 🙂

  • Reply
   Shirah
   13 januari 2018 at 17:24

   Leuk om te horen! Dit interview was voor mij een extra motivatie om meer yoga te doen 🙂

 • Reply
  Morna Brighid
  14 januari 2018 at 07:27

  Prachtig artikel. Zelf doe ik sinds kort ook aan Yoga: yin/yang yoga, Hatha yoga en ze hebben ook combi’s die ze ‘ontspan en herstel’ en yoga en meditatie noemen. Ik ben daardoor juist ook dichter bij mijn gevoel gekomen.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.