Meditatie Zen doen

Mediteren met muziek

Toen ik net begon met mediteren, dacht ik dat ik het wiel had uitgevonden. Nu is deze gewoonte zo normaal geworden, dat het zelfs een beetje saai is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren om uit de meditatiesleur te komen. Vandaag: mediteren met muziek.

In bijna iedere spirituele winkel kom je dezelfde bak met cd’s tegen. Vaak staat deze ergens achterin de zaak en soms kun je de cd’s ook beluisteren met een grote, zwarte koptelefoon. Meestal moet je het met de afbeelding op de voorkant en de tekst op de achterkant doen. Niet dat je daar veel wijzer van wordt, want de namen lijken vaak verdacht veel op elkaar: Wellness & Relaxation Music, Call of the Mystic of Balance & Harmony. En negen van de tien keer staat op de voorkant een foto van een zonsondergang, panfluit of iemand in kleermakerszit (of een combinatie hiervan!). Toch is het aanbod groot en de vraag blijkbaar ook. Zo kreeg een familielid met Sinterklaas een hele stapel spirituele cd’s en zijn op Spotify honderden afspeellijsten met dit soort muziek te vinden. Is mediteren met muziek dan echt zo fijn?

Waarom mediteren met muziek?

Op internet vind je voor- en tegenstanders van mediteren met muziek. Zo zegt de één dat muziek te veel afleidt en dat dit niet past bij het oorspronkelijk idee achter meditatie. Maar er zijn ook mensen die er juist bij zweren, omdat het hen in de juiste stemming brengt, helpt afsluiten van de buitenwereld en ze zich hierdoor in een totaal andere wereld wanen. Ik denk dat het een kwestie van uitproberen is. En heb je luidruchtige buren, woon je aan een snelweg of boven een kroeg? Ook dan is het zeker zinvol om een cd op te zetten.

Natuurgeluiden

Het geluid van een tropisch regenwoud, waterval of de zee kan je met een beetje fantasie op een compleet andere plek brengen. Maar ik ken ook mensen die door het geluid van stromend water meteen moeten plassen. Niet echt het gewenste effect. Ik kon niet zo makkelijk geloofwaardige natuurgeluiden vinden, maar dit komt in de buurt.

Sa ta na ma

De enige keer dat ik tot nu toe muziek echt iets vond toevoegen, was bij een les Kundalini yoga. In een artikel dat ik eerder schreef, kun je meer over deze mantra lezen. Tijdens die yogales werd deze muziek gedraaid, aanrader!

Panfluiten, didgeridoo’s en klankschalen

Sommige tonen schijnen extra rustgevend te werken. Daarom staat YouTube ook vol met speciale muziek om bij te studeren. Als ik me echt goed wil concentreren op mijn werk, luister ik hier wel eens naar. Sommige mensen vinden het geluid van panfluiten en didgeridoo’s heel ontspannend, maar ik vind het vooral eng klinken. Klankschalen zijn meer mijn ding.

Jouw lievelingsmuziek

Maakt yellow submarine van the Beatles jou altijd rustig? Of werkt alleen stevige rock ontspannend? Dan is het ook de moeite waard om dit op te zetten tijdens het mediteren. Een uitspraak die ik tijdens het schrijven van dit artikel tegenkwam was: “It’s what works for you. Meanwhile, stay open to the possibility that even metalheads can achieve Nirvana.”

Mediteer jij wel eens met muziek? En heb jij nog een favoriet die ik beslist toe moet toevoegen aan dit lijstje?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply