Producten Reviews

Mijn haar niet meer wassen – een jaar later

Geen haar wassen - een jaar later

Toen we net begonnen met Zenzoekers, besloot ik mijn haar niet meer met shampoo te wassen. Drie keer schreef ik een update. De ene week mijn haar met water wassen en de andere week met shampoo, bleek voor mij de beste oplossing. De grote vraag is natuurlijk: doe ik dit nog steeds? En hoe kijk ik terug op dit experiment?

Ik koos voor de no poo-methode (= je haar alleen wassen met water), omdat ik wilde ervaren hoe mijn haar zou reageren als ik het niet zelf was met shampoo. De gedachte achter #nopoo is dat je haar niet meer vet wordt als je de shampoofles een langere tijd laat staan en een soort van zelfreinigend vermogen krijgt. Er is geen echte richtlijn, maar om hierachter te komen, zul je dus eerst een paar weken of maanden zelfs moeten doorzetten. Dat heb ik geweten, want er waren momenten waarop ik erg verlangde naar de geur van fris gewassen haar. Shampoo is verslavend!

Geur

Het was dus doorzetten, maar niemand heeft de opmerking gemaakt dat ik stink. Alleen mijn vriend vond het niet fris en dat neem ik hem ook niet kwalijk; hij ligt immers naast mij. Het grootste punt was dat mijn haar niet meer naar shampoo rook, maar gewoon naar ‘haar’. En ja, dat is wat anders dan bloemetjesgeur. Voor de precieze details kun je het beste de oude artikelen lezen, waarin ik ook de voor- en nadelen van de no poo-methode naast elkaar leg:

Geen optie

Een jaar later kan ik mij bijna niet meer voorstellen hoe het is als je je haar bijna elke dag wast. Van twee à drie keer per week ben ik naar één keer wassen met shampoo in de twee weken gegaan. Ik wissel het af: de ene week maak ik mijn haar een keer schoon met water, de andere week met shampoo. In totaal was ik het dus vier keer per maand. Als ik een feestje of barbecue heb, dan probeer ik het zo in te plannen dat ik daarna mijn haar met shampoo kan wassen. Helemaal geen shampoo gebruiken was voor mij geen optie, want ik vind dat je haar dan nooit helemaal goed schoon wordt en dat is toch best onprettig.

Sporten

Heel soms was ik mijn haar iets vaker, het liefst dan alleen met water, als ik bijvoorbeeld veel gezweet heb op een dag. Want ja, dat is wel een ding: ik doe niet aan extreme sporten, meestal alleen yoga en verder fiets ik veel. Ik kan mij voorstellen dat het een ander verhaal is als je wel regelmatig in de sportschool staat. Is het het dan waard? Dat zul je zelf moeten uitproberen. Mijn haar reageert prima op minder shampoo en is van nature ook niet zo snel vet, maar dit geldt niet voor iedereen. Het idee dat ik minder energie en geld kwijt ben aan liters shampoo en daarmee best milieuvriendelijk bezig ben, geeft mij tot nu toe een hoop voldoening. Wat is de volgende stap, geen douchegel?

Heb jij ervaring met de no poo- of low poo-methode?

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Josianne
  29 juni 2016 at 09:44

  Ik lees hier vaker over, interessant wel. Mijn haar wordt helaas wel snel vet én ik sport veel, dus ik weet niet of het voor mij een optie zou zijn.. Douchegel daarentegen gebruik ik lang niet elke keer als ik douche; ik heb het idee dat m’n huid er alleen maar van uitdroogt en dat het niet veel toevoegt qua geur (daarna gebruik ik ook al deo én parfum).

  • Reply
   Lisa
   30 juni 2016 at 14:10

   Het kan zijn dat je haar snel vet wordt doordat het gewend is aan shampoo, maar dat hoeft niet zo te zijn natuurlijk. En douchegel, ja… Mijn huid kan er ook niet zo goed tegen eigenlijk.

 • Reply
  Esther
  29 juni 2016 at 09:46

  He een mede no pooer! Ik ben sinds vorig jaar oktober ongeveer gestopt.
  Die hoofdhuid geur was bij mij vooral de eerste 3 maand. Nu ruikt het niet meer. Niet naar shampoo, niet naar ‘hoofdhuid’.

  Het enige spul wat bij mij echt werkt is Ghassoul klei. Dit maakt je haar net zo ‘schoon’ als shampoo en verdeelt ook goed over je haar. Ook een stuk minder ingewikkeld dan eigeel, roggemeel of andere no poo methodes.

  Als conditioner gebruik ik appelazijn.

  Groene klei gebruik ik ook af en toe. Daar wordt je haar wat stugger van. Lijkt t net of je haar mousse hebt gebruikt 🙂

  Is jouw haar na die twee weken nog goed te doen? Of wordt het op den duur nog wel vettig?

  • Reply
   Esther
   29 juni 2016 at 09:47

   Bij bbq, kampvuur e.d. ruikt mijn haar de volgende dag trouwens ook niet meer naar rook! Geen idee hoe dat kan, maar de geur is dan gewoon verdwenen 🙂

   • Reply
    Lisa
    30 juni 2016 at 14:07

    Ideaal dat je haar niet ruikt na een barbecue o.i.d.! Ik heb eigenlijk nooit echt een moment gehad waarop het helemaal niet meer te doen is, dus ik kan als ik wil het shampoo-moment nog langer uitstellen, maar dat vind ik eerlijk gezegd zelf niet echt prettig. Misschien dat ik binnenkort de groene klei ga uitproberen! Andere low poo-methodes waarover ik heb gelezen lijken me best ingewikkeld ja, haha.

 • Reply
  Berber
  29 juni 2016 at 09:52

  Ik wil dit zo graag proberen! Misschien een dingetje voor in de zomervakantie….

  • Reply
   Lisa
   30 juni 2016 at 14:07

   Jazeker, de zomervakantie is ideaal! Toen ben ik er ook mee begonnen.

 • Reply
  Lisa
  29 juni 2016 at 10:11

  Wat leuk om te lezen!! Ik heb me haar ook 10 maanden niet gewassen met shampoo. Inmiddels was ik het 1 keer per week met shampoo (ik sport regelmatig) tja ik dacht eigenlijk dat ik mn haar nooit meer met shampoo zou wassen maar merk dat dit een goede middenweg is 🙂 liefs!

  • Reply
   Lisa
   30 juni 2016 at 14:08

   Inderdaad, shampoo blijft dan gewoon best fijn 🙂

 • Reply
  Esmay
  1 juli 2016 at 19:30

  Ik heb hier nooit eerder van gehoord, maar ik vind het wel een fascinerend concept. Heel knap om het ook echt door te zetten! Misschien doe ik het ooit nog wel eens een keer.

 • Reply
  Chrissy
  2 juli 2016 at 11:00

  Wat bijzonder om te lezen. In kende deze manier niet. Eigenlijk toch zo raar dat we zo gehospitaliseerd zijn met shampoo hihi.. Ik ga t uitproberen!! Of iig om eerst naar 1x Per week naar shampoo te gaan ipv 2/3 x

 • Reply
  Veerlez
  5 december 2016 at 21:16

  Ik heb mijn haar vorig jaar een half jaar niet gewassen, helaas moest ik door medische redenen wel weer gaan wassen met shampoo. Nu ik dit lees, merk ik hoezeer ik het mis, het wassen met water. Mijn haar was veel fijner en voller als ik het met water was. Eens kijken of ik het nu weer langzaamaan kan afbouwen. Ik gebruik nu alleen een hele lekkere lush shampoo, dus ik vind het ook weer zonde als ik die dan niet meer gebruik, dillema’s..

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.