Minimaliseren Zen doen

Mijn relatie met spullen

Mijn relatie met spullen

Minimaliseren kun je op veel verschillende vlakken doen, ook digitaal bijvoorbeeld. Maar één van de meest voor de hand liggende manieren is meer weggooien. Hoe ver kun je eigenlijk gaan? En ben ik erg aan spullen gehecht of gooi ik dingen juist makkelijk weg?

Ik weet nog goed dat mijn moeder een stuk speelgoed opzoog met de stofzuiger. Op dat moment was ik best boos. Ook is het een keer voorgekomen dat mijn huiswerk in de papierbak lag. Gelukkig was ik er nog net op tijd bij, zodat ik de volgende dag braaf mijn werk kon laten zien. Zolang ik mij kan herinneren, ben ik opgevoed met het idee dat je niet al te veel rommel moet hebben. Dingen weggooien en opruimen werd als iets positiefs beschouwd. Het geeft lucht, rust en ruimte.

Weg = weg

Minder spullen betekent vaak ook minder ‘gedoe’. Je bent minder tijd kwijt aan het onderhouden van de spullen en het schoonhouden van de omgeving. Het feit dat ik altijd klein heb gewoond sinds ik uit huis ben, heeft daar vast mee te maken. Van een kamer van 11 m2 ben ik naar 23 m2 gegaan. Ook al heb ik meer ruimte, nog steeds voel ik niet de drang om elk hoekje vol te stoppen.

Een keer in het half jaar houd ik een goede opruiming, waarin ik niet alleen mijn kamer goed schoonmaak, maar ook spullen uitzoek. Ik sta soms versteld van hoeveel ik denk te moeten bewaren, terwijl ik het nooit gebruik. Heel, heel soms komt het voor dat ik iets al heb weggedaan, terwijl het handig zou zijn als ik het nog bij me had. Dat heb ik liever dan dat ik telkens tijd en moeite verspil aan het opruimen en schoonhouden van ongebruikte boeken, kleding en andere prullaria.

Veilige plek

Het meeste is vervangbaar en heeft niet altijd een persoonlijke waarde. Toen ik een zomer met de trein door Oost-Europa reisde, kocht ik een shirt van de H&M makkelijk opnieuw nadat deze stuk ging. Ook had ik binnen enkele momenten een nieuwe trui in mijn handen nadat het weer omsloeg. Toch kunnen spullen ook meer zijn dan dat. Ik vind het bijvoorbeeld gezellig om kaarsen aan te steken en hier en daar staat een (nep)cactus in mijn huis. Als je me goed kent, dan weet je ook dat ik van wierook houd en er een brander in de kamer staat. Spullen hebben niet alleen een praktische functie, soms zorgt het voor sfeer en geeft het een fijn thuis-gevoel.

Misschien geven spullen wel meer over jezelf bloot, dan je in de eerste instantie zou denken. Als ik een blik werp op een van de foto’s en handgeschreven kaarten die ik aan de muur heb hangen, dan bedenk ik me hoe dankbaar ik ben voor die herinneringen. En toen ik een half jaar in Oxford woonde, was het weinige wat ik meebracht, belangrijk voor het creëren van een eigen, veilige plek. De sloffen die ik daar elke dag droeg, hoorden echt bij mij en het fotolijstje dat ik van mijn zus meekreeg, haalde thuis net iets dichterbij. Is er dan toch een minimaliseer-grens?

Hoeveel waarde hecht jij aan spullen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Josianne
  6 juli 2016 at 09:33

  Ik vind het met spullen maar lastig. Aan de ene kant bewaar ik graag boeken; omdat het er mooi uitziet met zo’n grote boekenkast. Aan de andere kant: die boeken ga ik toch nooit meer lezen. Soms kan ik ook heel rigoureus zijn en gooi ik in 1x toch heel veel spullen weg of verkoop ik oude spullen. Het ligt er maar net aan in wat voor bui ik ben haha.

  • Reply
   Lisa
   8 juli 2016 at 08:34

   Ja, lastig! Ik vind boeken ook echte sfeermakers.

 • Reply
  Dromer
  10 november 2016 at 18:18

  Dat idee had ik ook altijd, maar als ik kritisch kijk naar mijn boeken zijn er toch exemplaren die ik meerdere keren herlees. Deze lieverds mogen blijven en op de rest gaat een sticker. Heb ik deze alsnog niet herlezen binnen een jaar dan zal dat waarschijnlijk in de toekomst ook niet gebeuren en bij uitzondering kan je er altijd 1 kopen of vragen voor kerst o.i.d.

  Je houdt redelijk snel een boekenkast over met alleen datgene wat je echt leest en anders is het tijd om er iemand anders blij mee te maken :). Er komen wel andere boeken in hun plaats die je echt met liefde zult gebruiken. Anders vul je een plan met andere dierbare dingen, fotolijstjes van dierbare momenten e.t.c.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.