Inzicht Zen denken

Mijn vertrouwen in de wereld

Mijn vertrouwen in de wereld

Toen ik vroeger een dag naar Amsterdam ging, moest ik van mijn ouders extra goed letten op mijn tas. Bijna als een detective liep ik door de winkelstraten. Nu woon ik al een aantal jaar in deze stad en is dit een gewoonte geworden. Maar sla ik er niet een beetje in door? En wat gebeurt er eigenlijk als je alleen maar let op wat er mis kan gaan?

Mijn jeugd bracht ik door in een rustig dorpje. Het was een vertrouwde en gemoedelijke omgeving, iedereen kende elkaar en wist wat er speelde. Ook kon ik bijna met honderd procent zekerheid zeggen dat mijn spullen nog steeds veilig waren als ik de deur open liet. Stel ik zou mijn moeder vragen of ze de deur wel goed op slot had gedaan, dan zou ze haar wenkbrauwen fronsen. Stelen? Dat gebeurt alleen maar in grote steden, in ieder geval niet hier.

Sceptisch

Sinds ik niet meer thuis woon, ben ik anders naar de wereld gaan kijken. Als ik stilsta bij wat er bij mij in de buurt gebeurt, dan zie ik gestolen fietsen, vernielde spullen en ‘enge’ mensen op straat. Tenminste, dat schijnt zo te zijn als ik kijk naar wat er in het nieuws voorbij komt. Ook valt het me op dat er op bepaalde tijden meer politie is op stations.

Soms vraag ik me af: maak ik mezelf dit wijs en valt het meer op omdat we geneigd zijn alleen het negatieve uit te lichten?  Of is het echt zo? Ik wil niet zeggen dat mijn wereldbeeld compleet is veranderd, maar ik ben wel sceptischer geworden. Ik merk het aan hoe ik anders dan tien jaar geleden door de winkelstraten loop en de gesprekken die ik voer met vrienden en familie. Was het dorp waarin ik opgroeide dan echt zo’n droomwereld?

Verschil

Deze week kwam ik thuis en lag er een sleuteltje op de klink van mijn voordeur. ‘Hè, wat gek?’, dacht ik. Schijnbaar had ik de mini-sleutel van mijn extra fietsslot voor mijn deur laten vallen en was iemand zo aardig geweest om hem daar neer te leggen. Even later zie ik een stel lege, goed uitziende pannen en een schone theedoek liggen bij de vuilnisbak. Zou dat voor die ene dakloze man zijn die hier meestal elke vrijdagmiddag rondneust?

Hoe je denkt over de wereld is heel erg afhankelijk van wat je ziet, hoort en meemaakt. Al die fragmenten samen vormen een totaalplaatje. Niet alles daarvan hoeft negatief te zijn. Als ik langs een terras fiets met mensen die genieten van de ondergaande zon, denk ik: ‘Wauw, zo kan het leven ook zijn.’ En een attente buurman of buurvrouw, geeft mij nog steeds een blij gevoel als ik eraan terugdenk. De kleine gebaren die mensen bewust en onbewust achterlaten kunnen voor mij wel degelijk het verschil maken.

Hoeveel vertrouwen heb jij in anderen?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Else
  21 september 2016 at 18:25

  Erg mooi! Toen ik in Kathmandu in Nepal rondliep was dat de eerste keer dat ik buiten Europa kwam en ik liep non-stop met mijn rugzak op mijn buik angstig om me heen te kijken wie ‘m mee zou nemen. Totdat iemand zei: waar ben je bang voor? Toen dacht ik: tsja, waarvoor eigenlijk? Ook al ben ik in zo’n grote onbekende stad, niet iedereen heeft het op mijn spullen gemunt. Dat heeft mijn vertrouwen toen wel verbeterd. Ook al blijft het natuurlijk goed opletten in een stad! Die kleine gebaren die jij omschrijft helpen dan inderdaad erg voor meer vertrouwen 🙂

  • Reply
   Lisa
   25 september 2016 at 10:09

   Inderdaad, wel blijven opletten, maar ook niet overdrijven. Gaaf dat je zo’n reis hebt gemaakt!

 • Reply
  Merle
  22 september 2016 at 20:02

  Goeie post, ik ken het “beware”-gevoel, zoals ik het altijd voor mezelf heb genoemd. Maar hoe vaak wordt er nou echt iets gestolen? En tegenwoordig zijn er zoveel manieren om te voorkomen dat het op een catastrofe uitdraait, dat ik hetzelfde ervaar als jij nu hebt ervaren: een open mind, alsof ik onbevooroordeeld naar de wereld moet kijken en mijn oordeel daarover moet baseren op mijn eigen waarnemingen. Misschien wordt inderdaad wel eens wat gestolen, maar daar staan tientallen goeie daden tegenover. De wereld is niet zo zwart wit.

  • Reply
   Lisa
   25 september 2016 at 10:10

   Mooi gezegd, ja. Er gebeuren ook een hoop mooie dingen 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.