Minimaliseren Zen doen

Minimaliseren? Kijk eens naar je eetgewoontes

Minimaliseren? Kijk eens naar je eetgewoontes

Als ik denk aan iemand die minimalistisch leeft, zie ik een grote, witte kamer voor me gevuld met slechts een paar spullen. Maar wist je dat minimaliseren niet alleen om minder spullen draait? Je kunt het zelfs doortrekken naar wat en hoe je eet. Dit is hoe ik daarover denk. 

Een populaire plek om te gaan eten in de buurt waar ik vandaan kom, is restaurant Wok Maxis. Bij dit restaurant kun je allerlei wok- en grillgerechten eten. Ik ben er te lang niet meer geweest om iets te kunnen zeggen over de smaak en kwaliteit, maar dat je er veel kunt eten is een feit. Je betaalt namelijk een vast bedrag voor twee uur lang onbeperkt eten. Natuurlijk schep je dan meerdere keren op, zelfs al zit je vol. Is twee uur niet genoeg? Dan kun je je sessie telkens met dertig minuten verlengen. Ook al zijn er een hoop mensen die genieten van een bezoek aan dit soort restaurants, ik vraag me af: waarom zou je meer eten dan je nodig hebt?

Minimaliseren in de keuken

Als je wilt minimaliseren, kun je met een grote vuilniszak door je huis lopen en je voornemen zo min mogelijk nieuwe spullen te kopen. Maar je kunt ook beginnen met het ‘less is more’-principe toepassen in je keuken. Minimalistisch leven is voor mij namelijk ook:

 • Zo min mogelijk koken met pakjes en zakjes.
 • Niet meer ingrediënten gebruiken dan nodig en dus zo min mogelijk voedsel verspillen.
 • Kiezen voor vullende voeding, dus in plaats van vier witte boterhammen met hagelslag eet je bijvoorbeeld één bruine boterham met avocado.
 • Met aandacht eten.

Een vriezer is wat mij betreft onmisbaar als je wilt minimaliseren in de keuken. Vaak vind ik het lastig inschatten hoeveel ik nodig heb voor één maaltijd, dus bewaar ik de kliekjes voor de volgende dag in de koelkast of vries ik het in. Ook probeer ik zo creatief mogelijk met mijn eten om te gaan. Zo verwerk ik één ingrediënt soms in verschillende recepten. Spinazie gebruik ik bijvoorbeeld niet alleen in mijn avondeten, maar doe ik de volgende ochtend ook in mijn smoothie. En van de restjes van een courgette en broccoli maak ik soep.

Bewust eten

Naast zo min mogelijk voedsel verspillen, vind ik bewust eten ook belangrijk. Door met aandacht te eten merk je sneller wanneer je vol zit. Hierdoor is er een kleinere kans dat je te veel eet. Ook zorgt het ervoor dat je meer geniet van je eten, omdat je aandacht hebt voor de smaak, structuur en geur. Bewust eten blijf ik wel lastig vinden; het is zo verleidelijk om tv te kijken tijdens het eten of mijn telefoon erbij te pakken. Een tijdje lukte het mij een boek te lezen tijdens het ontbijt, maar langzamerhand wordt het weer een gewoonte om ’s ochtends door Instagram te scrollen.

Geen typische minimalist

Wat ik met dit stuk duidelijk wil maken is dat er niet één manier is om te minimaliseren. Je kunt je focussen op het wegdoen van spullen, maar er zijn nog veel meer opties. Het aanpassen van je eetgewoontes bijvoorbeeld, je dagen minder vol plannen of een digitale detox houden. Gooi het in elk geval niet meteen over een andere boeg als je minimalistisch wil leven, maar begin klein. Dat maakt het niet alleen een stuk makkelijker, maar ook veel leuker.

Op welke manieren kun je nog meer minimaliseren in de keuken volgens jou?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  izerina
  19 juli 2018 at 10:40

  Als een apparaat kapot gaat, goed bedenken of je nog wel een nieuwe nodig hebt. Er staat soms zoveel ongebruikt achter in een kast

  • Reply
   Lisa
   19 juli 2018 at 11:06

   Goede tip!

 • Reply
  Lotte
  29 juli 2018 at 11:19

  Toen ik na mijn afstuderen in de bijstand terecht kwam, ben ik heel bewust inkopoen gaan doen. Op basis van de aanbiedingen in de winkel stelde ik een weekmenu op waarbij ik inderdaad ook creatief werd met ingredienten. Op dag 1 ging de broccoli in roosjes bij de rijst en vis, op dag 2 door de soep. Sindsdien heb ik dat er altijd in gehouden. Wat heb ik echt nodig en hoe kan ik er zo optimaal mogelijk gebruik van maken.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.