Psyche Zen denken

‘Nee’ zeggen voor dummies

Het is woensdagmiddag en in alle haast baan ik me een weg door de drukke mensenmassa. In de stromende regen ben ik op weg naar mijn afspraak. Waarom zei ik ook alweer dat ik tijd heb? Kon ik toen echt geen ‘nee’ zeggen? Als je je herkent in deze situatie, dan komen de volgende tips als geroepen.

Hoezeer ik alles en iedereen ook tevreden wil houden, helaas is dat onmogelijk. Toch komt het nog wel eens voor dat ik ergens ‘ja’ op zeg, waardoor ik mij in allerlei bochten moet wringen om mijn belofte waar te maken. Als je constant moeite hebt met ‘nee’ zeggen, doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook de ander. Denk maar aan te laat komen, half werk verrichten of er gewoon totaal niet bij zijn met je hoofd. Kortom, tijd om hier verandering in te brengen!

1. Ga af op je intuïtie

Zoals bij zoveel dingen in het leven geldt ook hier: durf op je gevoel af te gaan. Als je heel goed luistert, dan weet je meestal wel wat het antwoord is, zonder er nog veel langer over na te denken. Komt je intuïtie niet meteen naar boven? Dan heeft het antwoord waarschijnlijk nog wat tijd nodig. Tip nummer twee kan je dan helpen.

2. Geef jezelf bedenktijd

Vaak denken we dat we meteen het juiste antwoord moeten geven, maar in de meeste gevallen is het tegendeel waar. Waarom zou je meteen moeten reageren? Als je ergens nog niet helemaal zeker van bent, dan mag je daar best even over nadenken. Je kunt bijvoorbeeld tegen de ander zeggen dat je er later nog op terug komt. Hiermee geef je aan dat je de vraag (en dus de ander) serieus neemt.

3. Stel regelmatig prioriteiten

Vroeger had ik een heleboel to-do lijstjes. Nu probeer ik deze lijstjes wat vaker lost te laten omdat het mij soms ook benauwt. Wil je je to-do list in je voordeel gebruiken? Laat het dan een houvast zijn voor alles waar jij op dit moment tijd en energie in wilt stoppen. Zo kun je aan het begin van de week een lijstje maken met alle dingen die de komende dagen af moeten. Daarna kun je kijken hoeveel ruimte er nog over is. Is dat drie uur? Vier uur misschien? Als een collega je voor een klus vraagt waar je meer dan een middag over doet, hoef je niet lang meer na te denken over het antwoord.

4. Alleen ‘nee’ is genoeg

Als je ergens ‘nee’ op zegt, hoef je daar heus niet altijd een verklaring voor te geven. Jij vult je tijd in zoals jij dat wilt, dus je hoeft je niet te verantwoorden voor het feit dat je het liefst op een vrijdagavond op de bank zit na een volle werkweek. Bovendien wordt het antwoord er alleen maar ingewikkelder op als je met een uitgebreide uitleg komt. Alleen ‘nee’ is voldoende.

Kan jij makkelijk ‘nee’ zeggen?

You Might Also Like

4 Comments

 • G.
  28 november 2015 at 21:38

  Heel herkenbaar! Ik zeg soms ‘ja’ zonder dat ik eigenlijk nagedacht heb over of ik het überhaupt wel wil en/of er tijd voor heb.
  Al kan ik dan ook de neiging hebben om weer door te slaan naar de andere kant – overál nee op zeggen, omdat het een stap uit mijn comfortzone is/eng is/teveel moeite kost. Eigenlijk moet ik er een goede balans tussen vinden…

 • Iris
  29 november 2015 at 11:14

  Goede tips! Ik ken het heel goed. Het gaat tegenwoordig wel een stuk beter, maar vind het vaak nog steeds wel lastig. Dat komt vooral omdat ik dan een schuldgevoel heb over dat ik gewoon even alleen wil zijn of wil hangen. Want eigenlijk heb ik dan wel tijd zeg maar. Tegenwoordig voel ik me hier wel iets beter bij, want hangen en alleen zijn is ook belangrijk voor mij. Af en toe betrap ik mezelf er nog op dat ik ja zeg terwijl ik later spijt heb, maar zo lang het bij af en toe blijft is dat niet erg. Als je je er maar bewust van bent 🙂

 • Mascha
  2 maart 2016 at 07:28

  Ik heb soms best moeite met nee zeggen. En als ik dan een keer voor mezelf kies krijg ik ook wel eens een vervelende opmerking
  “Je moet niet zo flauw doen”
  “Waarom verkies je je slaap boven je vrienden?”

  Super vervelend, want ik voel me dan gelijk weer schuldig. Terwijl het nodig is dat ik voor mezelf kies op dat moment….

  • Lisa
   2 maart 2016 at 08:09

   Dat is wel heel flauw ja! Mijn eerste reactie is dat die persoon jouw behoefte dan niet respecteert, iets waar jij in principe niks aan kan doen en wat toch echt bij die persoon zelf ligt. Het is alleen maar goed dat je voor je eigen behoeften durft op te komen!

  Leave a Reply