Inzicht Zen denken

Over een moeilijke keuze die ik maakte

Over een moeilijke keuze die ik maakte

“You’re gonna have a lot of sleepless nights”, kreeg ik van een docent te horen tijdens één van mijn eerste colleges van dit studiejaar. Dat het druk zou worden tijdens mijn master, daar was ik van op de hoogte. Maar dat ik ooit de keuze moest maken om minder te werken, was voor mij wel even slikken.

Beslissingen nemen vind ik eng. Vooral als je weet wat de consequenties zijn van een keuze. Minder werken bijvoorbeeld betekent minder geld, maar het houdt ook in dat ik me beter op mijn studie kan concentreren en iets meer kan ademen tussen al het schrijven en lezen door. Door ex-studenten die mij vertelden dat ze niet konden werken naast de master, kon ik deze afweging niet negeren, ook al wil ik nog zo graag dat ik het allemaal kan; genoeg geld verdienen om ook nog een beetje te kunnen sparen én studeren tegelijk.

Investeren

Onlangs heb ik besloten om één dag in de week te werken in plaats van twee. Makkelijk was deze keuze niet. Zoals ik al zei: mijn inkomsten zullen een stuk minder zijn. Toch voelde het goed toen ik mijn keuze eenmaal had gemaakt. Hoe dat komt? Ik denk dat het te maken heeft met dat je ergens voor staat: ‘Ik kies voor mijn studie en ik ben bereid daarin te investeren, dus werk ik het laatste jaar minder om zo met meer plezier en gemak mijn studie te kunnen afronden.’ Natuurlijk werkt het in de realiteit zo dat ik (meer) zal moeten gaan lenen. Ik ken ook bijna geen enkele student die niet werkt naast zijn of haar studie; de huur en je boodschappen moeten toch ergens van betaald worden. Aan de andere kant zie ik het niet zitten om me de komende tijd suf te werken.

Grote keuzes

Vaak is het maken van een beslissing zwaarder dan hoe het in werkelijkheid uitpakt. Er zullen vast ook momenten zijn dat ik iets meer kan werken, zoals in de vakantie. Ook doe ik de master niet voor niks; straks heb ik een universitair diploma. En dat collegejaar? Er is nu al een maand voorbij, nog negen maanden en dan is mijn studententijd over. Daarna begint ‘het echte leven’ en alsof dat zo leuk of makkelijk is. Nadenken over Grote keuzes, zoals het kopen van een huis, de aanschaf van een nieuwe auto, wel of niet trouwen… Laat mij dan nog maar even genieten van een simpel (studenten)leven, waarin de moeilijkste keuze die ik moet maken is wat ik vanavond ga eten.

Welke lastige keuze heb jij ooit moeten maken? En ben je hier uiteindelijk tevreden mee?

You Might Also Like

2 Comments

 • Ismay
  28 september 2015 at 10:24

  Hey Liza!

  Wat leuk dat je nu ook aan het bloggen bent! Ik lees je blog regelmatig 🙂 Erg leuk! Mag ik je vragen welke master je doet? Ik zit er namelijk ook over te denken om misschien ook een master te gaan doen. Xx

  • Lisa
   28 september 2015 at 19:42

   Hi Ismay,
   Ik houd jouw blog ook in de gaten haha! Hoewel jij al wat langer bezig bent. Ik doe de master New Media & Digital Culture aan de UvA. Ik heb daarvoor een pre-master gedaan meteen na het hbo. De pre-master was als het ware een mengelmoesje van verschillende vakken: een minor (Digitale Media), Wetenschapsfilosofie en Code & Culture. Misschien is het handig om langs de studieadviseur van de HvA/UvA te gaan? Ik denk wel dat je die vakken nog moet doen namelijk.
   Als je meer wilt weten, kun je me ook altijd een bericht sturen op Facebook! Ik ken ook nog wel wat docenten die je zou kunnen mailen voor advies 🙂

  Leave a Reply