Mijn zen

Rosanne: “Ik probeer de natuurlijke flow te volgen”

Hoera, een nieuwe rubriek! ‘Mijn zen’ gaat over gewone mensen zoals jij en ik, die vertellen hoe zij zen in hun leven hebben gevonden. We trappen af met Rosanne, die haar nieuwsgierigheid heeft leren gebruiken om de flow in haar leven te vinden.

Het is een prachtige herfstdag als ik Rosanne spreek. Onderweg naar haar huis kom ik de mooiste bomen en bladeren tegen. Zodra we elkaar zien, besluiten we daarom ergens wat te gaan drinken. Onder het genot van een kop muntthee en het zonnetje, stel ik haar vragen over wat nieuwsgierig zijn haar heeft gebracht en wat de natuur voor haar betekent.

Je zegt dat je nieuwsgierig bent. Waarom helpt deze eigenschap jou?

“Als kind was ik al nieuwsgierig. Dan ging ik voor de spiegel staan en was ik gefascineerd hoe ik mijn handen kon bewegen. Ik vond het magisch, omdat ik geen idee had hoe het werkte. Door biomedische wetenschappen te studeren en onderzoek te doen naar het menselijk lichaam, kon ik die nieuwsgierigheid gebruiken. Maar omdat de wetenschap niet alles is, zoek ik het ook in spiritualiteit. Het is dan minder tastbaar, maar wel nuttig. Sinds ik deze verschillende invalshoeken combineer, is mijn persoonlijk avontuur begonnen.”

Hoe kun je nieuwsgierigheid gebruiken op spiritueel gebied?

“Ik ga meer af op waar ik mij tot aangetrokken voel en ik probeer daarop te vertrouwen. Dat is niet per se te verklaren, maar het komt vanzelf. Ik probeer de natuurlijke flow zoveel mogelijk te volgen. Vanaf het moment dat ik me hier bewust van werd, ging alles met meer souplesse. Nu is dat een soort natuurlijke staat geworden; die alertheid of nieuwsgierigheid staat bij mij altijd aan. Hierdoor ben ik relaxt, maar tegelijkertijd ook gefocust. Mijn zintuigen staan op scherp en ik ben alerter.”

Waarom is het zo belangrijk om de natuurlijke flow te volgen?

“Als mens wil je voldoening halen uit wat je doet. Een burn-out bijvoorbeeld heeft te maken met dat we onszelf niet goed begrijpen en dan raak je uit balans. Pas als je jezelf goed begrijpt, is het makkelijker om in balans te blijven. Er zijn weinig mensen of tools die je daarbij kunnen helpen. Maar net zoals in de natuur, gaat niks zomaar. Alles heeft een oorzaak en is onderdeel van een proces. Vraag jezelf eens af: door welk ritme word jij gestuurd? Als je meer tijd en ruimte creëert voor dit soort vragen, is je hoofd niet meer een waas van ideeën en gedachten. Dan pas kom je dichterbij jezelf en snap je beter wat er in je leven gebeurt.”

Hoe kun je meer alert worden?

“We zijn gewend het vaak groots op te zoeken, maar het zit meestal in de kleine dingen. Voor mij is dat bijvoorbeeld als ik op het strand ben of wanneer ik surf, het is dan zo makkelijk om de tijd te vergeten. Het gevoel op het moment dat ik word meegenomen door een golf is onbeschrijfelijk. En als een golf mij tienduizend keer wil laten ronddraaien, dan gebeurt dat. Op zo’n moment ben ik identiteitsloos, de natuur maakt daar geen onderscheid in. Door op de kleine dingen te letten en daar gevoeliger voor te zijn, wordt het leven misschien minder spectaculair, maar ga je wel sneller dingen herkennen. In de simpelheid ga je de schoonheid vinden.

Welke tip zou je mee willen geven?

“Des te ouder we worden, des te serieuzer en voorzichtiger we zijn. Door te surfen, ben ik weer wat speelser geworden. Ook voor het vinden van je ‘Eigen-Wijsheid’, zoals ik die zoektocht noem, zijn er oneindig veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met observeren. Wat gebeurt er om mij heen en in mezelf? Wat is het krachtenveld waarin ik mij bevind? Ben ik daar blij mee? Probeer hier ruimte voor te maken en weet dat het avontuur nergens aan is gebonden, maar dat je net als in een speeltuin de vrijheid hebt om te ontdekken.”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.