Mindfulness Zen doen

Spiritueel dichten: maak een pantoum

Schrijven vind ik een fijne manier om mijn hoofd leeg te maken. Hersenspinsels worden concreet en gepieker transporteer ik zo naar een stuk papier. Een andere manier om te ontdekken wat er écht in je omgaat, is het schrijven van een pantoum. 

In een oud nummer van Happinez kwam ik een artikel tegen met tips om te vertragen. Een onderwerp waar ik niet genoeg over kan lezen, sinds ik een week langzaam probeerde te leven. De tip die meteen mijn aandacht trok, was het maken van een pantoum. Ook wel een Tibetaans gedicht of Maleisisch vers. Dit is een dichtvorm van twintig regels waarbij een aantal van de regels worden herhaald. Het leuke van een pantoum is dat je er geen dichttalent voor nodig hebt, het hoeft zelfs niet te rijmen. Als je maar schrijft wat in je opkomt, zonder jezelf te corrigeren. Eitje toch?

Schrijven = meditatie

De kracht van een pantoum is dat je in een korte tijd een gedicht schrijft waarbij de essentie van het moment of van wat er werkelijk in je omgaat op papier verschijnt. Sommige mensen vinden het schrijven van dit spirituele vers zelfs meditatief werken. Schrijver Jack Kerouac beschrijft dat heel treffend: “Writing is at least a silent meditation even though you’re going a hundred miles an hour.”

Zo maak je een pantoum

Voordat je begint, kies je een kernwoord. Dit is het thema van het gedicht, iets wat je op dit moment bezighoudt. Vervolgens volg je het onderstaande schema. In het artikel wordt het aangeraden om iemand anders het schema voor te laten lezen, zodat je zo vrij mogelijk kunt schrijven.

 • Regel 1: ‘Ik…’ (maak een zin die met ‘ik’ begint en waarin je het kernwoord noemt)
 • Regel 2: ‘Ik…’ (beschrijf waar je bent)
 • Regel 3: ‘Ik…’ (beschrijf wat je ziet)
 • Regel 4: (beschrijf wat er gebeurt in connectie met je kernwoord)
 • Regel 5: is gelijk aan regel 2.
 • Regel 6: is een gevoelsreactie op regel 2, wat doet het met je?
 • Regel 7: is gelijk aan regel 4
 • Regel 8: is jouw reactie op regel 7
 • Regel 9: is gelijk aan regel 6
 • Regel 10: wat beleef je daarbij?
 • Regel 11: is gelijk aan regel 8
 • Regel 12: hoe is dat?
 • Regel 13: is gelijk aan regel 10
 • Regel 14: hoe voelt dat?
 • Regel 15: is gelijk aan regel 12
 • Regel 16: wat is je reactie daarop?
 • Regel 17: is gelijk aan regel 14
 • Regel 18: is gelijk aan regel 3
 • Regel 19: is gelijk aan regel 16
 • Regel 20 is gelijk aan regel 1

Als je niet zo’n schrijver bent, kun je ook deze pantoum generator proberen.

Wat ik leerde van mijn pantoum

Het schrijven van dit vers gaf mij een gevoel van nostalgie. Vroeger dichtte ik bijna iedere dag en maakte ik veel haiku’s, vooral in de auto. Het maken van een pantoum is bijna net zo makkelijk als een haiku. Dat het twintig regels lang is, hoeft je niet tegen te houden om er één te maken. Je bent zo klaar. Wel is het handig om aan het begin van iedere zin een cijfer te zetten, anders raak je snel het overzicht kwijt.

Ook gaf het schrijven van dit spirituele gedicht mij nieuwe inzichten. Geen life changers , maar meer dingen die ik eigenlijk al wist en nu op papier zag staan. Zo schreef ik: ‘Ik ben thuis achter mijn computer, terwijl mijn lichaam vraagt om beweging.’ Een goede reminder om meer te bewegen, helemaal als ik veel achter de computer moet doen. Ik denk dat een pantoum een mooi middel is om erachter te komen wat er in je hoofd omgaat, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Ga jij ook een pantoum maken?

You Might Also Like

3 Comments

 • Stella
  29 maart 2017 at 19:38

  Ik heb het gelijk geprobeerd, maar het werd een beetje een vreemd verhaal. Op een gegeven moment schreef ik dat ik Rooibos thee drink, en dat dat me best verdrietig maakt. Ehhhh? Hihi. Maar, op de 1 of andere manier is het ook wel herkenbaar en zet het wel aan het denken als ik het zo lees (: Mooi iets, dit. Misschien ga ik het wel vaker doen. Liefs!

  • Shirah
   30 maart 2017 at 17:53

   Wat leuk dat je het gelijk geprobeerd hebt! Het klinkt inderdaad wel erg cryptisch haha.

 • Karin
  24 december 2017 at 13:25

  Wat mooi zeg, ben ik precies naar op zoek. Weet je toevallig welk nummer van de Happinez het was? Groet, Karin

 • Leave a Reply