Minimaliseren Zen doen

Tips om mindful met geld om te gaan

Tips om mindful met geld om te gaan

Stel je koopt elke ochtend een cappuccino van twee euro bij de AH to go. Omgerekend is dat tien euro per week. Per jaar ben je dan 520 euro aan koffie kwijt. Deze impulsaankoop hakt er dus behoorlijk in. Door meer mindful met je geld om te gaan, kun je zulke impulsaankopen voorkomen.

Een tijd geleden vertelde Shirah dat ze een massage had geboekt en dat dat als een luxe voelde. Ik antwoordde dat ik het als een alternatief zie voor een nieuw paar schoenen en dat ze zich niet schuldig hoefde te voelen dat ze hier haar geld aan uitgaf. Hoe ouder ik word, hoe meer ik mijn geld aan ervaringen uitgeef dan aan spullen. Nu ik geen student meer ben, ga ik wel iets makkelijker met geld om. Zo investeer ik sneller in een goede yogamat. Maar wanneer heb je eigenlijk een gezonde relatie met geld?

Met aandacht geld uitgeven

Financieelexpert Brent Kessel omschreef ooit acht archetypen die allemaal anders omgaan met geld. Zo is de ‘the saver’ zoals de naam al zegt een spaarder en denkt de ‘pleasure seeker’ juist weer te weinig na over de toekomst door geld over de balk te smijten. Hier vind je een korte omschrijving van alle archetypes. Als je het mij vraagt, is het niet erg om te genieten van geld, zolang je je er maar bewust van bent.

Op de website van het tijdschrift ‘Mindful’ kwam ik tips tegen over hoe je bewuster met geld kunt omgaan. Dit inspireerde mij om nog eens goed te kijken naar wat ik met mijn geld doe. Zo koop ik maximaal één keer in de week koffie op het station, maar wat als ik deze twee euro gebruik voor iets heel anders? Denk aan geld doneren aan een goed doel of het opzij zetten voor een geweldig boek. Mindful geld uitgeven houdt in dat je niet slapend je portemonnee trekt, maar elke euro met aandacht besteedt.

Zo ga je bewuster om met je geld

 • Maak een ‘money map’. Met een money map visualiseer wat je inkomsten en uitgaven zijn. Hierdoor krijg je meer overzicht en controle over je financiën. Ben je blij met wat er binnenkomt en waar je je geld aan uitgeeft? Zo niet, wat zou je willen veranderen? Hier vind je een voorbeeld van een money map.
 • Steun lokale initiatieven en creatieve ondernemers. Koop bijvoorbeeld groenten bij de groenteboer op de hoek in plaats van bij een supermarkt. En via sites zoals Patreon help je videomakers, muzikanten en nog veel meer creatievelingen financieel onafhankelijk te zijn door een abonnement bij hen af te sluiten. Je kiest zelf hoeveel je wilt uitgeven.
 • Wees dankbaar voor wat je krijgt en wat je kunt doen met je geld. Misschien heb je net als ik nog niet zo lang een fulltime baan, maar voelt het wel bijna normaal dat je elke maand salaris op je rekening gestort krijgt. Probeer de volgende keer dat je je loon krijgt eens bewust stil te staan bij het feit dat je banksaldo is aangevuld.
 • Kun je elke maand sparen? Zorg dan voor een spaardoel, zodat je weet waar je geld voor opzij zet. Zonder doel is de kans groter dat je je spaarrekening plundert. Maak bijvoorbeeld een potje voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine. Op de website van het Nibud bereken je hoeveel geld je in jouw situatie ongeveer apart moet houden.
 • Pauzeer voordat je iets koopt. Een lange dag of slecht nieuws kan ervoor zorgen dat je sneller een impulsaankoop doet dan gewoonlijk. Wacht met je portemonnee uit je tas halen en kijk of je de volgende dag of de week daarop nog steeds datgene wilt kopen wat je in gedachten hebt. Een 30-day list kan je hierbij helpen.
 • Stel jezelf voordat je iets koopt de vraag: ‘Is deze uitgave mijn vrijheid waard?’ Voor bijna elke euro die je op je rekening krijgt gestort, heb je iets van je vrijheid moeten inleveren door te werken. Steeds als je een euro of meer uitgeeft, verlies je daarom een deel van je vrijheid. Hier lees je meer over deze tip.

Hoe ga jij bewust met je geld om?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Suus
  8 januari 2019 at 22:35

  Interessant en nuttig artikel! Probeer zelf ook bewust met geld om te gaan. Alleen de rekensom aan het begin klopt volgens mij niet helemaal: als je koffie €2 per dag kost, is dat inderdaad tien euro per week. Maar per jaar ben je dan geen €2000 kwijt, maar €520. Voor de strekking van het artikel doet het er niet toe, maar toch!

  • Reply
   Lisa
   9 januari 2019 at 06:50

   Oeps, daar ging iets mis haha! Dankje voor je oplettendheid. Ik ga het aanpassen 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.