Natuur Zen doen

Twee maanden als natuurgids in spe

Drie loepjes, een zakmes, drie excursies en mijn eerste presentatie verder. Het is nu iets meer dan twee maanden geleden dat ik met de opleiding voor natuurgids begon. Eén van de beste beslissingen ooit.

Ken je dat: dat je zo naar iets uitkijkt, dat je bang bent dat het tegenvalt? Dat bedacht ik me onderweg naar de eerste lesavond. Iedere stap dichterbij die onbekende ruimte met onbekende mensen, werd mijn voorstelling helderder. Ik verwachtte een groep vijftigplussers, net zoals bij de open avond van een andere natuurgidsopleiding. Wat bleek? De ruimte was gevuld met een gemêleerde groep natuurliefhebbers, de helft man en de andere helft vrouw. Van dik in de zestig tot midden twintig. Verwachtingen kloppen dus vaak écht niet met de werkelijkheid. Een wijze les.

Van bodem tot zoogdier

Twee maanden geleden had ik nooit gedacht dat ik nu standaard drie loepjes mee neem als ik de natuur in ga. En dat de ontdekking van ijshaar het hoogtepunt van mijn weekend zou zijn. In de afgelopen maanden heb ik vooral veel geleerd over de bodem, gesteente en het ontstaan van een landschap. Laag voor laag leer ik op een andere manier naar de natuur kijken, soms zelfs met een microscoop. Een fijne manier van leren, want zodra je meer over de bodem weet, krijg het landschap ook meer betekenis. Zo kregen we een avond les in het onderscheiden van gesteente (heel ingewikkeld!) en met een fietsexcursie over de Utrechtse heuvelrug, heb ik met eigen ogen het veranderende landschap gezien.

Cursus vs opleiding

Als mensen vragen hoe het met mijn ‘cursusje’ gaat, antwoord ik natuurlijk niet: ‘Het is een opleiding hoor!’ Maar ik snap wel goed dat het een opleiding genoemd wordt. Want naast dat ik om de week een avond les heb en er gemiddeld één excursie per maand is, wordt er van mij als natuurgids in spé best veel verwacht. Van het schrijven van verslagen tot véél over de natuur lezen. In de komende lente- en zomermaanden loop ik stage bij de werkgroep ‘wandelingen’ en word ik getraind in het voorbereiden en geven van wandelingen. Ook ga ik aan de slag met mijn portfolio, waarvoor ik een natuurgebied in de buurt onder de loep neem. Gelukkig zijn het dus alleen maar leuke dingen. Mijn eerste presentatie heb ik al gegeven, over de Amerikaanse eik. Wist je dat een eikel van deze boom er maar liefst twee jaar over doet om rijp te worden?

Vroeg de natuur in

Ik kan het iedereen aanraden om eens om negen uur ’s ochtends, of nog eerder, de natuur in te gaan. De wereld ontwaakt, maar jij bent al buiten. Neem een verrekijker mee als je die hebt, leen een boek over de natuur bij de bibliotheek en stop een spiegeltje of loep in je zak. Loop vooral niet te snel, want dan mis je die gele trilzwam, de prachtige bladeren van de Amerikaanse eik en de bijzondere bast van de Acacia. Dat zou zonde zijn.

natuurgids in spe

Wat is jouw favoriete natuurgebied? En zou jij meer willen leren over de natuur?

BewarenBewaren

You Might Also Like

3 Comments

 • Kim
  9 maart 2016 at 13:17

  Mijn favoriete natuurgebied is denk ik de Hoge Veluwe. Enorm veel herinneringen van vroeger en de afgelopen maanden ben ik er ook een aantal keer geweest. Heerlijk vind ik het daar.

 • Judith
  9 maart 2016 at 19:35

  Klinkt goed! Wat leuk dat je het zo naar je zin hebt met de natuurgidsenopleiding. Ik heb niet echt een favoriet natuurgebied, want daarvoor ken ik er te weinig. Heb wel een keer met een IVN gids een wandeling in de duinen bij Wassenaar gemaakt, in Meijendel. Dat was echt ontzettend gaaf en leerzaam. Ik wil ook wel meer leren over de natuur, al is het meer een algemene interesse dan een passie zoals bij jou. Maar wat niet is, kan nog komen.
  Succes met de wandelingen!

 • Desi
  9 maart 2016 at 20:12

  Ik vind dit zo waanzinnig interessant! Ik ging laatst wandelen in een gebied waar mijn moeder laatst een rondleiding had gehad. Ze vertelde me allemaal leuke weetjes over hoe je bepaalde bomen kon herkennen. Zo leuk en leerzaam! Ik kan me helemaal voorstellen dat je heel erg geniet van deze opleiding!

 • Leave a Reply