Mindfulness Zen doen

Van Plum Village tot sokken breien: dit is onze zenwishlist

Dit is onze zenwishlist

Het klinkt een beetje dubbel een zenwishlist. Alsof je zen voelen iets is dat je in de winkel kunt kopen. Was het maar zo makkelijk! Wel zijn er dingen die we in de toekomst willen doen en leren die hier waarschijnlijk iets aan bijdragen. 

Shirah:

Een yoga retreat in Schotland

Ik houd van yoga en van Schotland, daarom lijkt het mij geweldig om deze twee te combineren. Op de website van Anne-Fleur las ik in 2016 dat ze een retraite volgde bij Dhanakosa. Een week vol yoga, meditatie, prachtige natuur en stilte. Sindsdien staat het op mijn dit-wil-ik-ooit-nog-doen-lijstje (en nee, dat is geen bucketlist). Misschien geef ik het dit jaar mezelf wel voor mijn verjaardag. Natuurlijk volgt er dan een heel uitgebreid verslag.

Een mindfulnesscursus volgen

Járen geleden volgde ik een een cursus zenmeditatie. Die cursus had een veel grotere impact op mijn leven dan ik had verwacht. Zo leerde ik wat het effect kan zijn van dagelijks mediteren en deed ik waardevolle inzichten op waar ik nu nog steeds iets aan heb. Zoals één van mijn stokpaardjes: ‘Mediteren is als water geven aan een plant, zonder dat je wist dat het dorst had’. Heel toevallig dachten Lisa en ik in dezelfde week aan het volgen van een achtweekse mindfulnesscursus. Volgende maand is de eerste bijeenkomst. Ik ben heel benieuwd of het net zo leerzaam is.

Sokken leren breien

Breien is mijn favoriete langzame hobby. Met iedere steek die ik zet, wordt mijn hoofd een stukje leger. Al een paar maanden droom ik ervan om sokken te leren breien. Het lijkt mij super om zelfgebreide sokken te dragen en ze aan iedereen cadeau te geven. In Utrecht heb ik een plek gevonden waar je les kunt krijgen, alleen heb ik nog geen tijd en geduld gevonden om het te leren. Als hier sokkenbreiers zijn: is het echt zo lastig als ik denk?

Lisa:

Naar Plum Village

Op Instagram deelde ik in de stories dat ik dit jaar heel graag naar Plum Village in Frankrijk wil. Plum Village is opgericht door zenmonnik Thich Nhat Hanh en is een plek waar je leert meer in het nu te leven. Je kunt het vergelijken met een soort retraite, maar dan help je ook mee in het huishouden. Denk aan het doen van de afwas en het helpen bereiden van maaltijden. Op deze manier leer je mindfulness in je dagelijks leven te integreren. Naast dat ik ernaar uitkijk veel van Thich Nhat Hanh te leren, spreekt het mij ook aan dat mensen over de hele wereld naar deze plek komen.

Een pranayamacursus volgen

Gemiddeld doen we het ongeveer zestien keer per minuut: ademen. Pranayama is een verzamelnaam voor verschillende ademhalingstechnieken. Ik heb er (nog) niet veel over gelezen, maar weet wel dat je ademhaling veel effect heeft op hoe je je voelt. Adem je snel en hoog, dan voel je je eerder opgejaagd. En haal je diep en gelijkmatig adem, dan ontspan je vanzelf meer. Af en toe doe ik tijdens een yogales een ademhalingsoefening, maar het lijkt mij interessant om nog meer te weten te komen over pranayama.

Een yogariem kopen

Shirah schreef een tijd geleden een artikel over waarom een yogariem handig is. Ik had nog nooit yoga met een riem gedaan, dus vroeg me af wat de toegevoegde waarde was. Pas leerde ik tijdens een yogales een hele fijne oefening waar ik een riem voor nodig had. Hier lees je welke oefening dat was. Nu ben ik van plan om toch een yogariem te kopen, zodat ik thuis ook dit soort oefeningen kan doen. Tips voor een fijne riem zijn welkom!

Wat staat er op jouw zenwishlist?

 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply