Ontspanning Zen voelen

Vervelen als je veel te doen hebt – zo deed ik het

Vervelen als je veel te doen hebt: zo deed ik het

Een week lang elke dag vijftien minuten niks doen. Dat was de uitdaging die ik aanging. Geen overbodige luxe in een wereld waarin alles altijd doorgaat. Maar is het ook makkelijk? Vandaag deel ik mijn ervaringen én geef ik tips.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: de eerste dag waarop ik wilde beginnen, lukte het me niet om te stoppen met waar ik op dat moment mee bezig was. Ik kwam thuis van een dag werken en nadat ik had gegeten, opende ik meteen weer mijn laptop. Ook tijdens het reizen vond ik het lastig om van mijn mobiel af te blijven en even niks te doen. Vervelen, zou het er die week ooit van komen?

Onwennig

De dagen daarop ging het gelukkig iets beter. Steeds vaker liet ik mijn gedachten de vrije loop als ik in de trein zat of naar kantoor liep. Reistijd is inderdaad het ideale moment om je te vervelen. Later kom ik dit artikel tegen van The School of Life. Ik kan mij helemaal vinden in de volgende quote:

It’s easy to imagine we know what we think, what we feel and what’s going on in our heads. But we rarely do entirely.

Letterlijk voor het raam gaan staan en voor je uit staren, voelt misschien wat onwennig. Daarom kun je in plaats daarvan de tijd waarin je van A naar B reist gebruiken om je gedachten de ruimte te geven. Het is bijna een soort mindfulness: ik weet dat er genoeg dingen zijn die ik nog kan, wil of móét doen, maar of ik dat nou nu of over vijftien minuten doe, maakt (voor het meeste) uiteindelijk niet zoveel uit.

Vervelen in vijf stappen

De ene dag lukte het me beter om te vervelen dan de andere dag. Echt dat ouderwetse luie gevoel bereiken, zoals toen ik vroeger had tijdens de schoolvakanties, is bijna onhaalbaar tijdens een doorsnee week. Toch heb ik een paar manieren gevonden om makkelijker in de ‘verveel-modus’ te komen:

  1. Ik leg mijn telefoon weg.
  2. Ik gaap zoveel als ik kan.
  3. Ik zet muziek aan of bouw rustig af met een luisterboek.
  4. Ik zorg dat er geen klok in de buurt is, daar word ik onrustig van.
  5. Ik maak niks doen een gewoonte door het op een vast moment in te plannen (bijvoorbeeld vlak na het eten).

Onzinnige gedachten

Als ik op internet zoek naar hoe anderen zich vervelen, dan is het eerste wat ik lees tips tégen verveling. Alsof we geen tijd te verliezen hebben. Ik heb ontdekt dat ik door te onthaasten, juist meer uit mijn dag haal. Even geen tijddruk, maar gewoon in het moment zijn en stilstaan bij wat ik voel en denk. Negen van de tien keer besef ik me hoeveel onzinnige gedachten er door mijn hoofd spoken en wat er werkelijk toe doet. Een heel waardevol inzicht wat mij betreft.

Wat doe jij als je je verveelt?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.