Producten Reviews

5 weken mijn haar niet wassen

5 weken mijn haar niet wassen

Twee weken geleden schreef ik over #nopoo – mijn haar alleen wassen met water, verder niets. Mijn doel was om dit een maand lang vol te houden. Inmiddels ben ik de veertig dagen ruim voorbij. Heb ik het volgehouden? En hoe ziet mijn haar er nu uit?

Nadat ik naar de kapper was geweest, wist ik het zeker: vanaf dit moment ga ik geen shampoo meer gebruiken. En nu, ruim een maand later, heb ik mijn haar welgeteld twee keer met shampoo gewassen. Dit was dus nadat het experiment was afgelopen. De eerste wasbeurt had de volgende reden: ik ging met mijn vriend op vakantie en hij vond mijn haar al een tijd stinken. In het begin heb ik het nog wel kunnen negeren; het is immers mijn experiment en ik had nergens last van. Maar ik vond het toch een tikkeltje lastig om zijn commentaar compleet te negeren, dus heb ik het in de vakantie één keer (met een FA douchegel voor haar én lijf nog wel!) gewassen. Daarna heb ik het nog één keer gewassen, omdat het weer eens tijd was voor een verfbeurt en ik het dan wel zo fris vind om met gewassen haar bij de kapper te verschijnen.

Borstelobsessie

Zou ik het gewassen hebben als het die twee keer niet per se had gehoeven? Toegegeven, mijn haar voelde wel een beetje vettig aan voordat het ik weer met shampoo waste. Het was een tijdje voor mijn gevoel zo vet, dat ik dacht dat ik het na de veertig dagen meteen zou wassen. En hoewel mijn vriend zei dat het stonk, denk ik ook dat een kwestie van wennen is aan het feit dat mijn haar gewoon naar ‘haar’ ruikt. Toen ik het weer wat minder vaak met water ging wassen, ook daar raakt je haar aan gewend blijkbaar, ging de vettigheid weg en voelde mijn haar ‘luchtiger’ aan. Mijn borstel maak ik wel vaker schoon dan toen ik nog shampoo gebruikte. Want hoewel water prima is, wordt het lang niet zo schoon als door met shampoo wassen. Alles wat dan nog in je haar zit, blijft achter in je borstel (logisch).

Waarom zou je het proberen?

Wat ik in elk geval heb gemerkt is dat je minimaal een maand nodig hebt om een eerlijk oordeel te kunnen geven over het experiment. Dit zijn de pro’s en con’s van een nopoo’er:
Pro’s: föhnen en stijlen is verleden tijd. Mijn haar heeft van zichzelf al genoeg structuur, waardoor het meteen goed zit als ik opsta. Ook is mijn haar nu glanzender. Tenslotte lijkt het alsof het sterker is en sneller groeit.
Con’s: ik borstel mijn haar vaker en het is zwaarder. Daarnaast mis ik het fijne, schone gevoel dat je hebt na het wassen met shampoo en ruikt mijn haar naar ‘haar’ in plaats van naar een lekkere parfum.

Een kwestie van gewenning

Nadat ik mijn haar met FA had gewassen, voelde het ‘kaler’ aan. Het wordt ook een stuk minder volumineus door shampoo. Dat shampoo je haar schoon stript is dus echt waar. Het is fijn om niet zoveel aan je haar te hoeven doen en te zien hoe je haar eruit ziet als je de shampoofles laat staan. Gek genoeg genoot ik er niet eens van toen ik mijn haren in de vakantie waste, terwijl ik er in de periode dat mijn haar het meest vet was, er nog wel zo naar verlangde.

Shampoo gebruiken is een gewenning evenals nooit meer shampoo gebruiken. Waar je voor kiest, is wat je jezelf hebt aangeleerd (of omdat je ergens niet zo goed tegen kunt bijvoorbeeld). Op dit moment gaat mijn voorkeur uit naar shampoo als mijn haar echt vies is of wanneer het te vet aanvoelt. Dat kan één keer in de twee weken zijn of één keer per maand. In elk geval niet meer twee of drie keer per week.

Wat zou jij het meest missen als je je haar alleen nog maar met water zou wassen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Aletta
  18 september 2015 at 10:40

  Hoi! Ik ben wel benieuwd hoe je haar eruit ‘zag’ na 40 dagen? Heb je daar een foto van 😉
  Ik ben zelf ook wel benieuwd, ik was nl. mijn haar 1 x per 2 dagen en het is alsnog vet! Wat zou je mij dan aanraden? Trouwens, echt een leuk blog hebben jullie! Veel leuke tips 🙂 Ik ga ook de meditatie app even uitproberen.

  • Reply
   Lisa
   20 september 2015 at 12:03

   Hoi Aletta,

   Wat leuk om te horen dat je onze blog graag leest! Ik kan me voorstellen dat je benieuwd bent. Op Instagram heb ik een foto geplaatst van toen ik bijna vier weken geen shampoo meer gebruikte: https://instagram.com/p/6k1RUxsa4g/?taken-by=zenzoekers. Op die foto is mijn haar warriger dan het normaal zat, maar je kunt wel zien dat het haar meer structuur heeft. Als ik het daarna kamde, bleef de volume erin zitten. Waar de meeste mensen haarproducten gebruiken om het haar structuur te geven na het wassen, was dat bij mij dus niet meer nodig. Ik gebruikte vroeger haarlak, soms een beetje wax of olie, maar sinds ik de shampoofles (langer) laat staan hoef ik dat allemaal niet meer te gebruiken.
   Als je je haar minder vaak met shampoo wilt wassen, is het echt een kwestie van gewenning en doorzetten heb ik ervaren. Mijn haar was eerst ook een tijdje behoorlijk vet, maar nadat ik het weer voor het eerst met shampoo ging wassen, duurde het al een stuk langer voordat mijn haar weer vet begon te worden. Je zou kunnen proberen om de periode dat je je haar niet met shampoo wast, telkens een beetje langer te maken. Dus in plaats van twee dagen, drie dagen geen shampoo. Totdat je op een ritme komt dat voor jou haar het beste werkt. Je zult zien dat je haar zich hier vanzelf op gaat aanpassen. Misschien werkt het ook om een andere shampoo uit te proberen.

 • Reply
  Lieneke
  25 maart 2016 at 10:18

  Wat een leuke blog! Ik gebruik zelf shampoo gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten, dat is ook heel fijn en ik hoef het ook niet zo vaak te wassen.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.