Geluk Zen voelen

Voldoende is ook genoeg

Het valt me op dat we steeds meer willen. Een bruisend sociaal leven en tegelijkertijd genoeg tijd voor onszelf. Alles uit ons werk halen, maar ook uitgerust de dag beginnen. Nu ik dit opschrijf, komt er meteen al een tegenstrijdig gevoel naar boven. Kun je wel meerdere doelen nastreven? En wat is het verschil tussen gezonde ambities en te veel eisen van jezelf?

Toen ik vorig jaar oud-master studenten vroeg of zij konden werken naast de studie, kon ik bijna niet geloven dat zij echt alleen maar student waren. Niet werken naast je opleiding, dat bestond niet in mijn vocabulaire. Al gauw legde ik de lat lager en besloot ik minder te werken. De laatste paar maanden van mijn studie heb ik zelfs helemaal geen bijbaan meer gehad. Op tijd mijn diploma halen is mijn doel en daar heb ik sommige idealen voor moeten laten varen. Of ik dat erg vind? Als je het mij vorig jaar vroeg waarschijnlijk wel, maar inmiddels vraag ik me af of het wel realistisch was.

Veeleisend

De lat lager leggen is één van de rode draden door mijn leven. Gelukkig weet ik mijn grenzen best goed aan te geven. Als ik merk dat ik verlang naar een avondje niks doen, dan probeer ik dat zo snel mogelijk waar te maken. Toch kan het gevoel dat je telkens nét niet datgene haalt waar je eigenlijk naar streeft, behoorlijk frustrerend of zelfs teleurstellend zijn. Ik heb regelmatig mijn doelen moeten bijstellen, omdat ik simpelweg te ambitieus was. Toen ik op het hbo zat, droomde ik bijvoorbeeld van een flitsende baan na mijn studie. Het duurde dan ook even voordat ik mij besefte dat ik dit helemaal niet zou moeten willen of kan verwachten. Het lijkt mij ook helemaal niet leuk als je meteen al bent waar je zijn wilt, want wat moet je dan nog met de rest van je leven? Een paar jaar later kan ik er dus om lachen en zie ik in hoe serieus en veeleisend ik eigenlijk was.

Voldaan gevoel

Dat je realistisch bent, wil niet zeggen dat je niks mag eisen. Het is goed om doelen te hebben, maar dit kunnen er maar een paar zijn. Er zit maar 24 uur in één dag, dus je zult keuzes moeten maken. Een cursus beginnen betekent bijvoorbeeld dat je minder vrije tijd hebt. Wil je meer tijd besteden met vrienden, dan zul je de afweging moeten maken of die cursus niet beter op een later moment kunt volgen.

Ondanks dat er een maximum zit aan de hoeveelheid doelen, ben ik er wel achter gekomen dat je met een paar simpele trucs sneller een voldaan gevoel kunt krijgen. Het volgende heeft mij hierbij geholpen:

 1. Schrijf drie punten op die je elk geval vandaag wilt doen. Focus je alleen op die drie dingen. Je zult zien dat je sneller tevreden bent, want na het uitwerken van de punten, heb je in elk geval al iets gedaan.
 2. Leg bewust taken opzij. Werk is nooit af, hoe graag we het ook zouden willen. Dat je met iets stopt, betekent niet dat je werk uitstelt of niet belangrijk vindt.
 3. Daarmee kom ik bij het volgende punt: beperk de tijd die je besteedt aan een bepaalde opdracht. Als iets niet snel genoeg af is, zijn we geneigd langer door te gaan. Waarschijnlijk baal je dan alleen nog maar meer van jezelf. Kun je het uitstellen? Pak het dan later weer op.
 4. Probeer ook als je een doel niet haalt, tevreden te zijn met wat je in de tussentijd wél hebt bereikt. Je hebt immers niet stilgezeten!

Ben jij snel tevreden?

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Melle
  8 juni 2016 at 10:17

  Wat een mooie post. Precies op het goede moment. Gisteren had ik een gesprek waarbij ik echt even een eye opening moment had. En een fulltime baan én een blog onderhouden én gezond eten én 3 keer per week sporten. Het is te veel. Maar inderdaad, lastig om concessies te maken. Dat voelt natuurlijk hélemaal niet oké! Ik wist het niet, maar toen ik het vertelde voelde ik het pas écht hoe hoog de druk is die ik mezelf op leg. Ik ga erover nadenken, met deze tips aan de slag én er over bloggen (want ja, van-je-af-schrijf-therapie :))

  • Reply
   Lisa
   8 juni 2016 at 11:07

   Dankje! Precies wat jij zegt: gezond leven, fulltime werken, een eigen blog – dat is behoorlijk veel samen! Veel plezier met schrijven 🙂 Ik ben benieuwd naar jouw visie!

 • Reply
  Merle
  8 juni 2016 at 10:52

  Oei, wat herkenbaar dit. Heel fijn artikel, zeker omdat je het zo helder uitlegt. Eigenlijk herken ik het pas nu jij het zo opschrijft, haha. Maar inderdaad – het is niet reëel om zoveel van jezelf te eisen. Voor mij helpt het vaak om inderdaad een to do lijst te maken. Dan zit het tenminste niet meer in mijn hoofd en dan zie ik aan het einde van de dag dat ik ook écht wat af kan strepen. Top artikel hoor!

  • Reply
   Lisa
   8 juni 2016 at 11:10

   Dankjewel! Hopelijk heb je er iets aan 🙂

 • Reply
  Stella
  8 juni 2016 at 11:45

  Ik werk dus ook niet naast mijn studie, en ergens voelt dat echt heel lui en stom. Ik ben altijd bang dat mensen denken dat ik lui ben, terwijl ik juist ook wil genieten van de vrije tijd die ik nu ook nog heb. Straks ga ik werken, en dan komt mijn studententijd nooit meer terug. En toch lukt dat genieten niet helemaal, omdat ik het gevoel heb een suf en lui ei te zijn wanneer ik niet mijn tijd volprop met allerlei nuttige dingen als werken en vrijwilligerswerk doen en reizen maken en al die dingen die je ‘hoort’ te doen rond je twenty-something. Hoe komt het toch dat we allemaal zo graag zo veel willen? Dat we ook het gevoel hebben veel te moeten, omdat we anders misschien kansen mislopen, of verkeerde indrukken te wekken bij anderen. Dit is echt een fijn artikel wat ook echt aan het denken zet. Ik vind jullie artikelen over dit soort onderwerpen sowieso altijd heel fijn; dankjewel daarvoor! Liefs, Stella.

  • Reply
   Lisa
   8 juni 2016 at 12:59

   Wat fijn dat je een bericht achterlaat, Stella! Ik denk dat veel niet-werkende studenten worstelen met die druk. Stom eigenlijk, want iedereen doet iets op zijn/haar eigen tempo en manier. Het wil ook helemaal niet zeggen dat iemand die wel werkt en studeert daar ook echt gelukkig van wordt. Er zullen vast ook werkende studenten zijn die jaloers zijn op de vrije tijd die jij hebt! Knap dat jij je hart durft te volgen, daar zouden meer mensen een voorbeeld aan kunnen nemen 😉

 • Reply
  Iris
  8 juni 2016 at 14:58

  Wat een mooi stuk weer! Ik herken me hier heel erg in en wil ook altijd alles goed doen. Ik las vanochtend nog een stuk over hoe we alles willen bereiken en dat we onszelf inderdaad veel te veel opleggen. Ik wil sporten, heb mijn fotografiebedrijfje, doe een drukke pre-masterstudie, wil erbij bloggen, mijn vrienden regelmatig zien, reizen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast is mijn bedrijf nog niet full-time, dus heb ik het gevoel dat ik toch te lui ben en vraag ik me af of ik eigenlijk ook niet nog een bijbaantje moet nemen. Nu ik dit ook zo opschrijf lijk ik wel gek, haha. Maar goed, we eisen vaak te veel van onszelf. Dit stuk heeft het ook weer heel goed verwoord en ga zeker met de tips van jullie aan de slag!

  • Reply
   Lisa
   8 juni 2016 at 20:24

   Hi Iris! Ja, raar hè. Alsof het nooit genoeg is. Ik vind het heel knap dat je een eigen bedrijf hebt naast je studie. Daar mag je super trots op zijn!

 • Reply
  Maaike
  8 juni 2016 at 21:19

  Het is een kwestie van prioriteiten en acceptatie: je kunt (jammer genoeg) niet alles hebben en alles doen. Prioriteiten stellen dus! Wat wil je écht? En daar voor gaan. Maar ja, is en blijft lastig want soms moeten we er iets anders voor opgeven en er zitten maar 24h in een dag.

  • Reply
   Lisa
   8 juni 2016 at 22:20

   Je hebt helemaal gelijk, Maaike! Prioriteiten en accepteren dat je niet alles kunt doen.

 • Reply
  Chrissy
  17 juni 2016 at 08:29

  Haha.. Wat een eye openende tekst! Zo herkenbaar ? Ik ga iig met de tips aan de slag ? Thnx ?

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.