Psyche Zen denken

Waarom je beter één ding tegelijk kunt doen

Wie doet er niet liever één ding goed, dan drie dingen voor de helft? Toch gaf multitasken mij altijd het gevoel dat ik heel productief bezig was, ik deed immers meerdere dingen tegelijk. Totdat ik besloot me eens te focussen op één ding.

Als ik tien tabbladen op mijn werk open had staan, dacht ik dat ik straks vijf dingen van mijn to-do list af kon strepen en dus zeeën van tijd overhield. Maar zonder dat ik het door had, werd ik hier juist onrustig van en was ik helemaal niet zo productief bezig. Net zoals eten achter de computer, bellen tijdens het opruimen of een mail beantwoorden tijdens het koken, uiteindelijk ook niets (positiefs) oplevert. Waarom is het beter om je te focussen op één taak?

Je traint je concentratie

Eigenlijk is multitasken een hippe benaming voor ongeconcentreerd bezig zijn. Je focust je steeds op meerdere dingen tegelijk, waardoor het ongewoon voelt om één ding met aandacht te doen. Misschien verleer je het zelfs. Net zoals je moet trainen voor een sixpack, is je concentratie ook iets waar oefening voor nodig is. Monotasken is een goede work-out voor je hersenen. Je traint voor een langere spanningsboog en dat komt altijd goed van pas.

Je bent productiever

Het schijnt dat het beginnen met iets het meeste tijd kost. Veel mensen vinden dit ook het meest lastig, omdat je hier motivatie voor nodig hebt. En net als een (oude) auto tijd nodig heeft om op te starten, hebben je hersenen dat ook. Steeds omschakelen van taak naar taak, of van klus naar klus, kost dus onnodig veel tijd. Door met één ding tegelijk bezig te zijn en het ook af te maken, ben je veel productiever.

Het geeft meer voldoening

Alles wat je doet bestaat simpel gezegd uit drie stappen: beginnen, mee doorgaan en afronden. En iedereen heeft met één van deze stappen het meeste moeite. Door te multitasken geef je jezelf niet eens de kans om deze drie stappen te doorlopen. Je begint met alles, gaat met een deel door en rondt waarschijnlijk weinig af. Door één ding tegelijk te doen, neem je hier wel de tijd voor en doorloop je deze stappen dus automatisch. Het geeft mij voldoening als ik iets van mijn to-do list af kan strepen en niet de volgende dag verder moet met allemaal losse eindjes.

Je ervaart minder stress

Stress wordt vaak veroorzaakt doordat je je druk maakt om iets dat in de toekomst ligt. Als je besluit één ding met aandacht te doen, blijft er minder ruimte over om je druk te maken om de dingen die je nog moet doen. Je bent nu hiermee bezig en dat is ook het enige waarmee je bezig hoeft te zijn. Omdat je dan ook automatisch productiever bent, hoef je je nog minder gestrest te voelen.

Ben jij een multi- of een monotasker?

PS: binnenkort komt er een artikel met tips om te stoppen met multitasken.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Simone
    14 september 2015 at 11:40

    Leuk artikel, ik herken me erg in het multitasken en dat ik daar juist weer onrustig van word… terwijl ik denk dat ik goed bezig ben!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.