Natuur Zen doen

Wat de natuur je wilt vertellen

Wat de natuur je wilt vertellen

Loop een middag in het bos of zoek een ander mooi natuurgebied op en je zult zien dat er allerlei verborgen lessen uit de natuur naar boven komen. Voor mij springen er vier uit, die steeds weer terugkomen.

1. Vertraag als dat nodig is

Opeens is het een stuk kouder dan vorige maand. RTL Nieuws schreef een artikel over hoe de natuur reageert op deze kou. Zo biedt een ijslaagje bescherming, waardoor bijvoorbeeld de bloesem in bomen langer te zien is. Waarom zou je sneller gaan dan nodig is? Als ik hoofdpijn heb of moe ben, doe ik het rustiger aan. En als ik daar een heel weekend voor nodig heb, dan is dat maar zo. Ren dus niet harder dan je kunt.

2. Storm ontwijk je niet, maar doorleef je

Als het heftig regent en onweert, dan kun je als boom niet zeggen: ‘Hé, ik ga even ergens anders heen.’ Nee, een boom doorleeft de storm. Het is misschien niet prettig, maar er is geen ontkomen aan. Maak je iets vervelends mee, dan is de eerste stap het accepteren. Vervolgens​ laat je het stormen en word je overspoeld met tranen. Om vervolgens ook weer gedag te kunnen zeggen tegen deze nare tijd.

3. Elke storm is tijdelijk

Op een gegeven moment is de storm voorbij. De wind gaat liggen, alles valt weer op zijn plek. Of we het nu willen of niet: zon en regen wisselen elkaar telkens af. Hierdoor zien we de minder mooie dingen in het leven, maar kunnen we ook beter het mooie waarderen. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat verandering de enige constante is in het leven.

4. Wees dankbaar voor wat je krijgt

Natuurlijk zien we liever de zon opkomen dan dat we moeten schuilen onder een boom omdat het regent. Hetzelfde geldt voor het leven. Hoe cliché het misschien ook klinkt: als je eenmaal de schoonheid kunt inzien van minder leuke tijden, dan ben je ook veel dankbaarder voor de momenten waarop het leven wel mooi is.

Wat heeft de natuur jou geleerd?

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.