Inzicht Zen denken

Wat er over blijft als je stopt met plannen

Ik houd van voorpret, mijn dagen anders dan anders indelen en het gevoel hebben dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Daarom begin ik mijn dag graag met een plan. Alleen wat blijft er over als je stopt met plannen?

Toen ik net begon met werken, moest ik erg wennen aan het idee dat ik nu alleen een avond en ochtend voor mezelf had. Geen tussenuren, dagen met weinig colleges of opdrachten waarvoor je uren buiten kunt zwerven. Samen met een vriendin rekende ik uit hoeveel uur vrije tijd je op een gemiddelde werkdag hebt. Dit bleek veel meer te zijn dan we dachten. Zo kwamen we tot de conclusie dat je nog steeds uren over hebt om leuke dingen te doen als je je avond en ochtend slim gebruikt. Met deze instelling lijkt iedere avond met een beetje fantasie op een mini-weekend.

Het gevaar van je tijd zinvol willen gebruiken, is dat je minder openstaat voor spontane plannen. Het script voor de dag heb immers in je hoofd al geschreven. Toch had ik er nooit over nagedacht dat mijn tomeloze inspiratie om mijn dag in te delen, van ontbijt op bed tot ’s avond naar de sterren kijken, ook beperkend kan werken. Totdat ik afgelopen weekend ontdekte dat het ook anders kan, beter zelfs.

Een weekend zonder plan

Ik stapte die zaterdag vroeg in de trein naar mijn broer. Zonder plan, zonder to-do list. We fietsten naar het strand om te kijken of we konden surfen en gingen surfen. Fietsten rondjes door het bos, keken aflevering na aflevering van een nieuwe serie, gingen spontaan uiteten en belandden op een markt waar we het bestaan niet van wisten. Tussendoor plukte ik bramen, maakte ik foto’s en deed ik even helemaal niets.

“Ik houd niet van plannen, want dat beperkt mij in mijn keuzes”, zei mijn broer, toen ik vroeg wat we zondag gingen doen. Het duurde even voordat ik besefte wat er over blijft als je geen plan hebt. Dat een weekend zonder concrete plannen niet hoeft te betekenen dat je het alleen maar Netflix kijkt. Ik ontdekte dat je juíst flexibelere bent als je je to-do list loslaat. Zelfs als dit een to-do list vol leuke dingen is die je mogelijk gaat doen, zoals ik vaak maak.

Daarom probeer ik de laatste dagen het idee los te laten dat ik iets ‘moet’. Ik hoef niet altijd te weten wat ik met mijn tijd ga doen, maar kan ook vertrouwen op de spontaniteit van het moment. Want als je stopt met plannen, creëer je eindeloos vol mogelijkheden en een rustiger hoofd. Is dat niet het belangrijkste?

Ben jij een planner of juist niet?

You Might Also Like

5 Comments

 • Linda
  12 augustus 2016 at 09:57

  Dit artikel is gemaakt voor mij, want ik ben een echte planner. Ik word zelfs een beetje rusteloos als ik niet opschrijf wat ik allemaal ‘moet’ doen iedere dag. Ik moet ook maar eens een weekendje helemaal niks plannen en gewoon doen waar ik zin in heb, want eigenlijk is dat juist heel fijn.

 • Else
  12 augustus 2016 at 10:04

  Ik ben totaal geen planner, ik vind het heerlijk om een dag voor me te hebben zonder concrete plannen. Wat ook heel leuk is: een dagje met iemand (of alleen) treinen zonder vantevoren te bepalen waar je heen gaat!

 • Lilian
  12 augustus 2016 at 12:53

  Ik ben echt een planner, en als er iets in mijn planning verandert, word ik onrustig. Lijkt me wel heerlijk om geen plan te hebben!

 • Marlous
  13 augustus 2016 at 13:34

  Ik had juist in mijn tussenjaar, toen ik ruim 32 uur in de week werkte, het idee dat ik meer uit m’n dag haalde dan nu soms. Als student heb ik veel meer vrije tijd, maar daardoor komt het vaker voor dat ik de hele dag op de bank hang. Toen ik werkte was mijn vrije tijd veel kostbaarder, maar maakte ik er ook veel meer ‘gebruik’ van. Ik ging vaker met vrienden eten, plande avondjes naar de film of een concert in etc..

  Terwijl ik eigenlijk dus niet per se zo’n planner ben. Maar als ik niks plan, dan krijg ik niks gedaan. Dus een beetje ritme en structuur (en misschien wel beperkingen?) zorgen er dan voor dat ik moet plannen, maar dan ga ik wel creatiever met m’n tijd om.

  Al ben ik nog steeds wel groot voorstander van niet altijd al je weekenden volplannen, en gewoon zien waar je die dag eindigt. Een beetje een tussenweg of zo. Deels plannen, deels af laten hangen van de dag 😉

 • Annelies
  18 augustus 2016 at 20:06

  Ik ben ook een echte planner en ik word er onrustig van als ik geen plan heb. Maar mijn plan kan bv. ook zijn om helemaal niks te doen, te lezen, een dutje te doen en een film te kijken.

 • Leave a Reply