Inzicht Zen denken

Wat ik leerde door verandering

Relaties gaan stuk, broeken slijten en de winter gaat over in de lente. De uitspraak ‘verandering is het enige constante’ is op elke manier voelbaar in het leven, hoezeer we soms ook zouden willen dat iets hetzelfde blijft. Hoe moet je dan omgaan met verandering?

Als het om verandering gaat, dan ben ik best een neuroot. Heb ik de verandering onder controle? Dan is dat prima. Verandert er iets zonder dat ik er invloed op heb? Dan vind ik het een stuk moeilijker. Toen ik in Amsterdam ging wonen, vonden de meeste mensen die ik kende het stoer dat ik dat deed. Een verandering die vanuit je hart komt is niet zo moeilijk, hoogstens een beetje spannend. Maar wat moet je doen als er iets gebeurt wat je eigenlijk niet wil? Als iemand de relatie verbreekt, terwijl het voor jou anders voelt? Als je je huis uit moet, maar je daar nog niet klaar voor bent? Wat ik heb ontdekt is dat je als mens er meestal alles aan doet om je te verzetten tegen de verandering, terwijl dat het juist pijnlijker maakt.

Persoonlijk

Als er iets gebeurt dan vatten we dat al gauw persoonlijk op, terwijl er genoeg andere redenen zijn waarom iets niet gebeurt zoals jij dat wilt. Heel vaak is het gewoon een samenloop van omstandigheden en kun je er niks of weinig aan doen. Dat is dan balen. Sommige mensen piekeren zich daarom ook rot over waarom iets wel of niet zo loopt, maar hier schiet je niks mee op natuurlijk. En ja, ook ik doe daaraan mee, anders zou ik dit nu ook niet schrijven.

Labels

Waar ik ook ben achter gekomen is dat je geest een enorme ‘anti-veranderkracht’ is. We houden graag vast aan een bepaalde identiteit. Dit doen we door constant gedachten te herhalen, waarvan we denken dat die van toepassing op ons zijn. Bekend is de zin: ‘Ik ben nu eenmaal zo.’ Met deze uitspraak leg je jezelf er al bij neer dat er überhaupt iets mogelijk is. Stel je moet je huis uit, dan kun je jezelf dus beperken met de gedachte dat dit de enige plek is waar je gelukkig bent. Maar er zijn nog zoveel meer plekken waar je ook gelukkig kunt zijn. Ik leun voor mijn identiteit grotendeels op mijn werk, dus mijn beperkte gedachte is: ‘Zonder werk ben ik niet gelukkig.’

Vaste vormen

Nog iets wat ik mij realiseerde: we hebben een bepaald idee over hoe onze toekomst eruitziet, maar gebeurtenissen kunnen roet in het eten gooien. Mijn gedachte is bijvoorbeeld dat ik later een fulltime baan heb, af en toe op vakantie ga en een beetje kan sparen. Wat als mijn week uit twee banen bestaat? Of nog mooier: uit alleen deze blog? Het is allemaal mogelijk, alleen hebben we dat zelf niet altijd door, omdat we met onze verwachtingen het plaatje van tevoren al invullen. Wie weet waar ik over vijf jaar sta.

Niks doen

Wie een stap verder wil gaan, raad ik aan het wu wei artikel te lezen. Daaruit blijkt dat wie werkelijk verandering omarmt, niet per se iets doét maar het gewoon laat gebeuren. Dit principe heeft mijn ogen geopend, hoewel het niet betekent dat ik inmiddels een pro ben. Niks doen vind ik juist een van de moeilijkste dingen die er is! Dus heb je tips voor hoe je het beste met verandering om kunt gaan, laat het mij dan vooral weten. Het enige wat ik weet is dat je verandering het beste kunt omarmen om het zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. Alleen hoe, daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Wat vind jij het moeilijkst aan veranderingen?

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.