Ontspanning Zen voelen

Wat je dromen je (niet) vertellen

Wat je dromen je (niet) vertellen

Dromen worden wel ‘de taal van de nacht’ genoemd. Om deze taal beter te leren begrijpen, hield ik vroeger een droomdagboek bij. Nog steeds vind ik het leuk om op een nuchtere manier stil te staan bij mijn dromen en zo de betekenis te achterhalen. 

“Wat ik droom geeft me informatie, een bericht van mijn onbewuste deel naar mijn onbewuste ik, en het is aan mij of die informatie wil horen”, las ik in het Klein Levens ABC. Deze tekst bleef in mijn hoofd hangen. Want ondanks dat ik negen van de tien keer vergeet wat ik heb gedroomd, probeer ik wel de betekenis te ontcijferen als ik een droom onthouden heb. Onder het mom van: misschien steek ik er iets van op. Het is een mooi idee dat je onderbewuste je misschien iets duidelijk probeert te maken en je dit kunt leren interpeteren. Net een soort codetaal, maar dan in beelden. Soms zwart-wit, soms in kleur. Soms gedetailleerd en soms in flarden. Of zoals droomexpert Suzanne Bergmann zegt: “Dreams are a universal language, creating often elaborate images out of emotional concepts.”

Voorspellen en verbinden

Maar wat kunnen je dromen je vertellen? In hetzelfde boek las ik een duidelijk antwoord op deze vraag:

 • Dromen weerspiegelen een gebeurtenis van de dag.
 • Dromen kunnen teruggrijpen op onopgeloste problemen en daarvoor een oplossing aandragen.
 • Dromen kunnen onbewuste emoties, conflicten en verlangens aan het licht brengen.
 • Dromen kunnen verleden, heden en toekomst met elkaar verbinden.
 • Dromen kunnen voorspellend zijn en ons voorbereiden op het (nog) onbekende.

Voor mij is het ontcijferen van mijn dromen geen hele serieuze zaak. Ik neem wat ik droom met een korreltje zout en denk niet dat dromen je antwoorden geven op (grote) levensvragen of letterlijk een voorspelling zijn van je toekomst. Wel is het denk ik een manier om te ontdekken wat je bezighoudt. Ook denk ik dat dromen je kunnen helpen op een andere manier naar het leven te kijken en dingen in perspectief te zetten. Mits je daar natuurlijk voor openstaat.

In 3 stappen je dromen leren ontcijferen

Ik heb een collega, de nuchterheid zelve, die een ster is in het interpeteren van dromen. Als ik iets bizars heb gedroomd, ga ik vaak bij haar te rade. Het valt mij op dat ze dromen niet te letterlijk neemt, maar zoekt naar de betekenis achter beelden en het vervolgens in de context van iemands leven probeert te plaatsen. Een goede manier om tot inzichten te komen. Wil je je dromen beter leren begrijpen? Dan kunnen deze stappen je helpen:

 1. Houd een droomdagboek bij. Een droom onthouden is niet makkelijk. Van de ongeveer 2000 dromen die we per jaar hebben, onthouden we maar een fractie. Wat wel helpt, is een droomdagboek bijhouden. Draai op je zij als je wakker bent, pak pen en papier van je nachtkastje en schrijf meteen op wat je nog kunt herinneren. Of download de app Dream Jouranl Ultimate, waarmee je ook de betekenis kunt achterhalen.
 2. Sta stil bij het gevoel dat je droom oproept. Herhaal je droom langzaam in je hoofd en kijk wat het voor gevoel bij je oproept. Dit gevoel geeft volgens droomexperts vaak de richting aan waarin je de betekenis moet zoeken.
 3. Associeer. Ik gebruik vaak deze website als ik een droom wil ontcijferen, een soort zoekmachine voor dromen. Op internet las ik dat je het beter anders aan kunt aanpakken. Het idee van vaste droomsymbolen, zoals Freud dacht, vinden veel mensen inmiddels achterhaald. Zoek liever naar de essentie van je droom en associeer. Waaraan kun je het koppelen in je leven in het verleden of heden? En wat kan de betekenis dan zijn?

Heb jij iets met dromen? En probeer jij ze wel eens te ontcijferen?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Marjan
  12 oktober 2017 at 09:36

  Als ik het (onbewust) te druk heb dan ga ik dromen dat ik tijd “kwijt” ben. Ik moet dan bijvoorbeeld ergens zijn op een bepaald tijdstip en dan is de klok ineens een aantal uren vooruit gesprongen zodat ik dus die afspraak gemist heb en ook niet meer de kans heb om te zeggen dat ik wat later kom. Ik blijf in die droom dan een hele dag achter de feiten aanhollen. Zodra ik weer zo’n droom heb, is het dus tijd om de balans op te maken en te kijken wat ik op dat moment niet echt moet doen, wat ik kan doorschuiven. Oftewel meer me-time regelen 😉

  • Reply
   Shirah
   12 oktober 2017 at 17:02

   Wauw, bijzonder dat je dit ontdekt hebt! En goed dat je er dan ook naar gaat handelen.

 • Reply
  Dirk
  20 oktober 2017 at 12:32

  Zeker, dromen zijn fijn 🙂
  Bij mij komen ze twee op de drie keer voorbij in de ochtend. Iets in mijn omgeving triggert dan ineens iets uit de droom en dan weet ik het weer. Dromen zijn als een gedicht voor mij: tussen de beelden of regels door, daar schuilt de inhoud. Omdat ik graag droom, en ik er al een tijdje op let, merk ik dat een aantal gedragingen veel invloed hebben op het al dan niet kunnen herinneren.
  Misschien leuk als tip, ik merk zelf wanneer ik vroeg naar bed ga, 22u bijvoorbeeld, dat de dromen veel helderder zijn en vaker herinnerd worden. Het dragen van een pyama heeft ook invloed op het laatste. Een pyjama én de kachel aan, geeft aanzet tot nachtmerries. En dan als laatste: met een volle maag naar bed, betekent zware warrige dromen voor mij.

  Hoor het graag als jullie mijn tips kunnen bevestigen!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.