Boeken Reviews

Wel yoga, niet de deur uit – Yoga zonder les

Geen tijd voor een les, maar wel zin in yoga? Voor deze mensen maakte yogadocent Emma Silverman het boek: ‘Yoga zonder Les’. Vol stap-voor-stapseries met oefeningen en ademhalingstechnieken voor in je woonkamer, bij zere voeten of een gebroken hart. Maar kan het echt op tegen een yogales?

Een paar jaar geleden was ik best fanatiek bezig met yoga. Ik begon de ochtend met yoga op het grasveld van mijn ouders, ’s avonds rolde ik mijn matje weer uit en ik volgde trouw yogalessen. Totdat het moment kwam dat ik te kritisch werd, mezelf met anderen vergeleek en hierdoor minder plezier had in yoga. Door juist even niet naar yogalessen te gaan, maar gewoon thuis yoga te doen, vind ik het weer een stuk leuker. Het enige wat ik tot nu toe nog miste, was een handig boek met yogaseries. Het liefst één waarbij ik niet continu de bladzijden moet omslaan.

Simplistische poppetjes

Emma, de maker van dit boek, vond een interessant boek in de boekenkast van haar ouders toen ze zeven jaar was. Ondanks dat er vooral tekst in dit traditionele yogaboek stond, was dit wel het begin van haar liefde voor yoga. ‘Yoga zonder les’ is hierop geïnspireerd, maar is qua inhoud bijna het tegenovergestelde. In dit boek staat namelijk amper tekst, maar wel de meest schattige illustraties. Ideaal, want zo word je niet afgeleid door de buikspieren van iemand op een foto. Deze ‘poppetjes’ zijn zo simplistisch getekend, dat het bijna niet lijkt op een echt mens. En een groot voordeel: de series passen meestal op één pagina, dus je hoeft niet steeds de bladzijden om te slaan.

Een paar yogahoudingen achter elkaar doen lukt mij, maar een vloeiende serie bedenken is een heel ander verhaal. Daarom ben ik juist zo blij met dit boek. Het is een handige verzameling van stap-voor-stapseries voor verschillende momenten. Zoals: yoga bij buikpijn, voor na het wandelen, een stralende huid of tot het water kookt. De grappigste serie vind ik: yoga die (te) gek is om in je blootje te doen. Al vraag ik me af of ik dit ooit ga doen.

Ook voor beginners?

De illustraties in dit boek zijn duidelijk als je ooit een yogales hebt gevolgd. Voor de echte beginner is het misschien even puzzelen. Bij sommige tekeningen twijfelde ik of je één of twee benen omhoog of naar beneden moet doen. Gelukkig is dit meestal wel in één oogopslag te zien en anders geeft de naam van de asana duidelijkheid. Kan het boek tegen een yogales op? Nee, maar het is wel het perfecte hulpmiddel om thuis meer yoga te doen.

Kosten: €14,99
Extra leuk: In dit boek staan 50 (!!) series, erg veel.  Voor beginners, maar ook ervaren yogi’s. En de prijs maakt het tot een perfect cadeau.
Minpunt: Yoga op het perron of in een bushokje, dat zie ik mezelf niet zo snel doen. Liever had ik in dit boek een serie gezien voor sterke buikspieren of voor op de bank.
Eindoordeel: ★★★★ en een half (van de vijf sterren).

BewarenBewaren

You Might Also Like

5 Comments

 • Lilian (ikwordvrolijkvan)
  21 maart 2016 at 09:00

  Wat een leuk boekje! Is hij ook te vinden in gewone boekwinkels?

 • Debby
  22 maart 2016 at 09:59

  Ooo, wat leuk!!! Buikspieren zijn niet zo moeilijk 😉 die kan ik je nog wel geven als je wilt, hihi. Ik zet ‘m op m’n lijstje!

 • Leave a Reply