Meditatie Zen doen

Wij gaan 280 minuten mediteren

Niet even vluchtig mediteren in de ochtend, maar er écht de tijd voor nemen. De komende week gaan we iedere dag veertig minuten mediteren om de lente met een leeg hoofd te beginnen. Waarom is een paar minuten in de ochtend niet genoeg?

Shirah: “Toen ik net begon met mediteren was ik zo gemotiveerd dat ik iedere dag de tijd iets opvoerde. Zeven minuten in de ochtend en avond mediteren voelde als een overwinning. Maar bij de eerste les van de cursus zenmeditatie ontdekte ik dat dit helemaal niet zo lang is. Ik kreeg de opdracht om iedere dag veertig minuten te mediteren, twintig minuten in de ochtend en in de avond. Dat was nog eens iets anders dan de zeven minuten die ik gewend was. De eerste paar dagen maakte ik er tijd voor, maar als snel vond ik die twintig minuten in de ochtend wel erg veel. Het betekende dat ik vóór zes uur al op mijn meditatiekussen moest zitten. En ondanks dat mensen vaak zeggen dat je meer uitrust van mediteren dan slapen, kostte het wel veel moeite. Omdat ik niet voor niets de opdracht kreeg om veel tijd door te brengen op mijn meditatiekussen, wil ik het nog een kans geven. Ik ben benieuwd of ik me na een week lang mediteren anders voel. Lisa heb ik overgehaald om met deze challenge mee te doen.”

Lisa: “Ja ja, daar zit ik dan. Ons eerste artikel ging over een meditatie-app (Calm) die ik een week heb getest, maar toen de week om was mediteerde ik al veel minder gedisciplineerd. Mediteren heb ik met vlagen opgepakt, het volhouden is dus lastig. Ook bleef ik nooit veel langer dan tien minuten zitten. Wat meditatie echt met je kan doen, heb ik daarom nog nooit ervaren. Na een korte meditatie voelde ik me wel iets vrolijker en meer ontspannen. Meer dan tien minuten stilzitten vind ik spannend, maar wat ik nog veel enger vind is om dat in stilte te doen. De app die ik toen heb uitgeprobeerd gebruik ik nog steeds. Het meest prettige vind ik dat er een stem is die mij door de meditatie heen leidt. Dus wanneer het muisstil is en er niks is wat mij nog kan afleiden, dan ben ik heel benieuwd wat er overblijft.”

Waarom veertig minuten per dag?

We maken tijd om doelloos te scrollen door Facebook of een serie te kijken via Netflix. Maar waarom zouden we deze tijd niet gebruiken om te mediteren? Waarschijnlijk omdat het meer moeite kost, maar dat hoeft natuurlijk geen reden te zijn om het niet te doen. Door veertig minuten per dag te mediteren, schijn je eerder de positieve effecten te merken. Het is dus eigenlijk een intensieve work-out voor je mind. Waarom juíst het effect van veertig minuten per dag mediteren zo groot is, is lastig te vinden. Weet jij het antwoord? Laat het dan vooral weten!

Zo gaan we het doen

Van maandag 21 maart tot en met zondag 26 maart gaan we iedere dag veertig minuten mediteren. Dat betekent vroeger opstaan en er tijd voor maken. Om de challenge iets concreter te maken, geven we onszelf de volgende (soepele) regels:

 1. Iedere ochtend en avond mediteren we twintig minuten. Toch tijd tekort in de ochtend? Dan halen we het later op de dag in. Het doel blijft veertig minuten mediteren per dag.
 2. We mediteren op een (meditatie)kussen of gewoon op de grond. Met onze ogen open of dicht en maken geen gebruik van apps, YouTube-video’s of muziek. Alleen tellen we onze ademhaling als we dat fijn vinden.

Benieuwd hoe het is om iedere dag veertig minuten te mediteren? Uiteraard volgt er na de challenge een verslag.

Mediteer jij wel eens? En doe je mee met deze challenge?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Marina
  14 maart 2016 at 10:43

  Wauw, uitdaging hoor! Misschien doe ik wel met jullie mee.

  • Reply
   Lisa
   14 maart 2016 at 11:13

   Ja, leuk!

 • Reply
  Karen Mee
  14 maart 2016 at 13:52

  Ik ben toevallig net weer begonnen met elke dag geruime tijd te mediteren, heerlijk! Dus dan doe ik automatisch mee met de challenge maar ben alvast wat eerder begonnen ?

 • Reply
  Greet
  14 maart 2016 at 17:08

  Veel succes ermee allebei! Ik deed ooit een 10-daagse intensieve meditatiecursus en vond nadien echt dat ik het verschil merkte. En toch heb ik het mediteren niet volgehouden.. Ik begon na de cursus met een uur per dag, dat werd drie kwartier, een half uur, en uiteindelijk bleef er niets over. Ik herbegon nog een paar keer maar het lukt me nooit om het vol te houden. Eigenlijk zou ik moeten meedoen, maar ik ga voor een yogachallenge in de plaats, denk ik. Leuk dat jullie hierover schrijven en benieuwd hoe het meevalt!

 • Reply
  G.
  14 maart 2016 at 17:20

  Dat klinkt als een aardige uitdaging! Ik heb er inmiddels een gewoonte van gemaakt om elke avond te mediteren, maar dan doe ik dat vaak nog met een “guided meditation” en meestal maar tien minuutjes. Het lijkt mij best lastig om helemaal zonder hulpmiddel te mediteren, en dan ook nog eens voor veertig minuten op een dag. Ik ben benieuwd wat het jullie brengt, misschien moet ik het zelf ook maar eens overwegen :).

 • Reply
  Else
  15 maart 2016 at 22:28

  Uitdagende challenge!! Ik mediteer nu al wel vaak zonder apps of YouTube, dat vind ik het fijnst, maar 40 minuten per dag lijkt me wel pittig. Op dagen dat ik mediteer merk ik wel altijd dat ik minder doelloze dingen doe dus wat dat betreft scheelt het ook wel weer tijd! Ik denk dat ik maar eens met jullie mee ga doen (:

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.