Minimaliseren Zen doen

Wonen in een tiny house

Pas las ik in Volkskrant Magazine een interview met moderne nomaden. Het levende bewijs dat er veel meer is dan wonen in een gewoon huis met hypotheek of flinke huur. Want waarom tover je geen bus om tot huis op wielen of kies je voor een tiny houseDeze alternatieve manier van wonen, begrijp ik heel goed. 

“Wij wonen eigenlijk ook in soort tiny house”, zei mijn vriend, toen ik wat foto’s op internet liet zien van deze hippe Amerikaanse mini-huizen. Sinds een week wonen we in een huis dat voor ons alles behalve tiny is, maar door sommige mensen wel zo wordt gezien. Hiervoor woonde ik namelijk in een miniatuurhuis van 22 vierkante meter (zonder badkamer en toilet). Niet middenin een bos, maar in het centrum van een stad. Toch heeft het best wat overeenkomsten met de kleine huizen die je veel op internet ziet.

Minder huis, meer leven

Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet groter, maar juist kleiner te wonen. Je eigen tiny house bouwen of laten bouwen, is dan de perfecte oplossing. Dit is een meestal duurzaam gebouwd huis van niet meer dan 24 vierkante meter groot. Vaak gebouwd op een trailer, zodat je overal kunt wonen waar je wilt. Uitzicht op zee? Midden in het bos? Of boven op een berg? In Amerika kan het allemaal. Een klein huis geeft je letterlijk niet meer ruimte, maar figuurlijk wel. De vrijheid om te wonen op bijna iedere plek, bijna geen huur, zeeën van tijd omdat je minder hoeft schoon te maken en een compleet ander leven. En dat geeft, als het goed is, weer ruimte in je hoofd.

Gedwongen minimaliseren

Een klein huis dwingt je om minder spullen te hebben. Dat was voor mij ook één van de redenen om flink te minimaliseren. Er was gewoon geen plek voor meer. Het is daarom wennen dat ik nu ineens ruimte over heb, terwijl ik eerder altijd ruimte moest maken. Als je in klein huis woont, is er dus eigenlijk ook geen plek om materialistisch te zijn. Die tweede tv past niet in je slaapkamer en er is geen kast over voor impulsaankopen. En in de tijd die je overhoudt omdat je geen logeerkamer hoeft schoon te maken of de zolder moet opruimen, schoffel je je moestuin of lees je een stapel Russische literatuur. Al romantiseer ik het nu wel een beetje, want ik ben niet voor niets groter gaan wonen. 

Het is een gek idee dat ik waarschijnlijk nooit meer in mijn leven in een kleiner huis ga wonen. Wel hoop ik dat nooit verhuis, omdat ik meer ruimte wil voor de spullen die ik eigenlijk niet nodig heb. Laat dan die mooie tuin, een kamer voor mijn toekomstige kind of het uitzicht op zee de reden zijn. Klein(er) is fijn(er).

Zou jij in een tiny house willen wonen?

You Might Also Like

10 Comments

 • Desi
  15 februari 2016 at 10:21

  Ik vind tiny houses echt heel erg inspirerend! Maar ergens hou ik ook enorm van ruimte. Niet om spullen neer te zetten, maar gewoon dat je ruimte heb om te mediteren of yoga te doen bijvoorbeeld. Ik heb nu een klein studentenkamertje (is ook een soort tiny house). Hoewel al mijn spullen er prima inpassen, is het toch wel vervelend dat als ik wil mediteren ik bijna met mijn hoofd tegen de tafel aanzit.

  • Shirah
   16 februari 2016 at 07:53

   Heel herkenbaar! Ik had ook nooit ruimte om yoga te doen, stootte dan altijd mijn arm, been of hoofd haha. Maar stel dat je tiny house in een warm land staat, dan is je tuin eigenlijk een verlengde van je huis. Dat lijkt mij ideaal.

 • Sytse
  15 februari 2016 at 11:34

  Het lijkt mij echt heel tof. Vooral die extra vrijheid die je dan krijgt. Maar goed, tegelijkertijd ben ik ook best wel materialistisch ingesteld. Ik loop een beetje tussen twee schaduwen heen en weer.

 • Mona - Vandaagismooi.nl
  15 februari 2016 at 12:24

  In mijn eentje zou ik héél graag in een tiny house willen wonen. Maar met z’n 2 of in mijn geval met z’n 3 moet ik er niet aan denken. We wonen al klein en groter hoeft wat mij betreft ook écht niet, maar kleiner ook zeer zeker niet, dan worden we gillend gek gok ik 😉

 • Willemijn
  15 februari 2016 at 16:51

  Leuk artikel!
  Ik woonde een half jaar in Spanje in een caravan, we hadden toen met z’n tweetjes 10 m2 incl badkamer en keuken. We konden daar door het weer alleen heel veel buiten leven. Geweldig! In de aanloop naar deze periode vond ik het ook heel bevrijdend om 90% van onze spullen te verkopen of weg te doen. Zelfs met het minimale dat we meenamen kwam ik erachter dat ik spullen had die ik niet gebruikte of kleding die ik niet droeg.
  Nu wonen we met een baby erbij weer in Nederland op ongeveer 35 m2, maar hier vind ik het toch wel benauwend, zeker als er veel regen is. Ik droom regelmatig van ruimte, maar realiseer me goed dat er dan ook meer spullen en meer werk komen.

  • Shirah
   16 februari 2016 at 07:56

   Wauw, 35 m2 is nog steeds klein! Hebben jullie dan ook een (grote) tuin? En heb je inmiddels weer veel spullen gekocht of juist niet?

 • Iris
  15 februari 2016 at 17:17

  Het lijkt mij eigenlijk best fijn, al hou ik wel van ruimte. Veel spullen hoeft van mij sowieso niet. Ik ben gek op mijn spullen, maar die zoek ik ook altijd zorgvuldig uit en juist omdat ik niet super veel heb is het leuk.

 • Lisa
  15 februari 2016 at 17:30

  O-M-G geweldig! Maar hoe zit het dan met huur voor staanplaatsen ofzo? En hoeveel kost dit eigenlijk? Meer informatie zou super zijn (hint: artikel?)

 • Cadeaus waar je (bijna) niks voor nodig hebt - Zenzoekers
  18 november 2018 at 10:22

  […] voordeel van klein wonen is dat je niet te veel spullen kunt hebben. Toch blijft het lastig om minimalistisch te zijn, want […]

 • Leave a Reply