Zentips

Zentips van de week #4

Zentips van de week #4

Een nieuwe week, nieuwe inspiratie. Deze week hebben we het over een bijzondere wandeling, geven we tips om slimmer op te ruimen en keken we naar een les aerial yoga.

Artikel: ‘Zo neem je afscheid van alles wat je afleidt’ – de Volkskrant

Je mail, de smartphone of zelfs de kantoortuin. Dat we tegenwoordig snel afgeleid zijn, is een feit. We staan altijd ‘aan’ en onze tijd vult zich vanzelf, schrijft journalist Wieteke van Zeil. Alleen hoe neem je afscheid van alles dat je afleidt? Daar geeft dit artikel een mooi, zorgvuldig afgewogen antwoord op.

Doen: een stiltewandeling

Twee weken geleden gaf ik, Shirah, mijn eerste zintuigenwandeling ooit. We liepen op blote voeten, voelden bomen met een blinddoek om (ja, echt!) en luisterden aandachtig naar de omgeving. Naast dat het een hele mooie, zomerse avond was, kregen we ook hele leuke reacties na afloop. Veel mensen vonden het bijzonder om in stilte te lopen, dit deden we namelijk tussen iedere opdracht. Daarom mijn tip: loop eens zonder muziek, zonder te praten en let alleen op de geluiden van de omgeving. Je voeten die de grond raken, je ademhaling en de wind.

Muziek: Arcade Fire – The Suburbs

Met vlagen luister ik veel muziek en ga ik , Shirah, vaak naar concerten. Afgelopen week ontdekte ik dit mooie nummer van de Canadese indierockband Arcade Fire. Mooie muziek, mooie tekst. Kortom: de moeite waard om te luisteren. Vooral deze zin vind ik mooi: ‘Sometimes I can’t believe it, I’m movin’ past the feeling and into the night.’

Doen: slimmer opruimen

Als we opruimen, dan betekent het vaak dat we spullen op een andere plek neerleggen. De kans dat we spullen echt weggooien of weggeven is een stuk minder groot. Ik, Lisa, ben erachter gekomen dat je door te categoriseren sneller ontdekt of je iets nodig hebt of het beter weg kunt doen. Zo heb ik alle tijdschriften in één mand gelegd, al mijn boeken op één plank gezet (ook boeken die lagen te verstoffen op mijn nachtkastje) en ligt ingewikkeld papierwerk inmiddels netjes in een lade te wachten om uitgezocht te worden. Slingert er iets rond? Dan weet je binnen een mum van tijd waar het hoort. Andersom geldt ook dat het makkelijker is kwijtgeraakte dingen te vinden.

Artikel: ‘When Teachers Take a Breath Students Can Bloom’ – NPR

Mindfulness beperkt zich niet tot één ruimte, groep of periode. Dit artikel van National Public Radio (NPR) laat zien hoe mindfulness zich uitbreidt naar de klas. Van dichtbij zie ik, Lisa, hoe stressvol het leraarschap kan zijn. Eén van mijn vriendinnen is namelijk docent. Maar mindfulness heeft ook een positief effect op de studenten. Het artikel eindigt met praktische tips.

Video: aerial yoga

Yoga in een hangmat? Waarom niet. NSMBL deed aan aerial yoga en daar kwam een hele leuke video uit. Of het ook echt ontspannend is, laten Laura en Renée je snel genoeg weten.

Heb jij nog zentips voor ons?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Else
  7 september 2016 at 07:57

  Hele leuke rubriek vind ik dit, goede tips!

  • Reply
   Lisa
   7 september 2016 at 07:59

   Wat leuk om te horen!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.