Zentips

Zentips van de week #45

Zentips van de week #45

Een bijzondere film over de zin van het leven, een boek met levenslessen dankzij yoga en een artikel over de status van vriendschap. Dit en meer in onze favoriete rubriek.

Artikel: ‘Waarom heeft liefde zoveel meer status dan vriendschap?’ – NRC.nl

Het kan zo verfrissend zijn om andere ideeën te horen. Zo zette deze vraag mij, Lisa, aan het denken. Een nieuwe relatie wordt wel als aparte update vermeld op Facebook, maar een nieuwe vriendschap niet. Alma Mathijsen, de schrijver van dit artikel, haalt zo nog een aantal voorbeelden aan waarin ze vriendschappen vergelijkt met romantische relaties. Ik vind de titel van het artikel vooral een hele terechte vraag en ben benieuwd of het voor jullie net zo’n eyeopener is.

Artikel: ‘Hoe de mens een batterij werd (en de economie ons tot opladen dwingt)’ – De Correspondent

Dit is al een wat ouder artikel van De Correspondent, maar alsnog interessante stof. Lynn Berger legt uit hoe we in de loop der tijd batterijen zijn geworden die zich met handige trucs steeds weer kunnen opladen. Toch zit er een houdbaarheidsdatum aan: “Een batterij kan behoorlijk vaak opnieuw worden opgeladen, maar na een tijd geeft zelfs de krachtigste er de brui aan.”

Boek: ‘Blijven ademhalen’ – Hedi de Vree

Toen ik, Shirah, dit boek in de winkel zag, dacht ik: ‘Die moet ik lezen!’ Hedi de Vree vertelt in ‘Blijven ademhalen’ welke levenslessen ze door yoga heeft geleerd. Geen levenslessen waar je jeuk van krijgt of die cliché zijn, maar waar je als lezer echt iets aan hebt. Of nou ja, ik tenminste. Ik vind het een perfect boek voor op je nachtkastje. Je leest het in één ruk uit en slaat het daarna af en toe open om Hedi’s wijze lessen weer fris in je geheugen te hebben. En een groot pluspunt: door het lezen van het boek kreeg ik meteen zin om meer yoga te doen.

Artikel: ‘What It Really Means to Be There and Hold Space for Someone Else’ – Tiny Buddha

In dit artikel wordt de uitspraak ‘holding space for somebody’ ontleed. Het is nogal een vaag begrip en dat is zonde, want de betekenis erachter is heel waardevol. Tijd dus om met een meer heldere definitie te komen.

Film: ‘Walking Life’ (2001)

Heb je zin om een rare film te kijken die nog dagen in je hoofd blijft spoken? Dan moet je zeker ‘Walking Life’ kijken. In deze film gaat de hoofdpersoon in gesprek met verschillende mensen over de zin van het leven. Vooral het gesprek over reïncarnatie vond ik, Shirah, heel boeiend. Als je op zoek bent naar nog meer goede films: hier deel ik een films die je aan het denken zetten.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Heb jij nog een zentip voor ons?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.