Yoga Zen doen

Zo doe je thuis yoga nidra

Zo doe je thuis yoga nidra

Afgelopen weekend deed ik voor het eerst een les yoga nidra. ‘Waarom doe ik dit niet iedere avond?’, dacht ik toen ik daarna heel ontspannen mijn bed indook. De volgende dag speurde ik daarom internet af naar de fijnste manieren om thuis yoga nidra te doen. 

Yoga nidra betekent ‘slaap van de yogi’ of ‘yogaslaap’. Dat deze yogavorm voor veel mensen heel slaapverwekkend is, merkte ik al na een paar minuten. Nog nooit heb ik in een yogales zoveel gesnurk om mij heen gehoord. Eigenlijk is het niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar dat je in een stadium tussen waken en slapen komt. Je balanceert als het ware tussen slapen en wakker zijn. Door deze diepe ontspanning neemt de spierspanning en stress in je lichaam af en daalt je hartslag en bloeddruk. Een uur yoga nidra schijnt zelfs gelijk te staan aan vier uur slaap. Een powernap 3.0 dus.

Snel in slaapmodus

Voor de les vertelde de yogadocent een bijzonder verhaal. Een man kwam bij haar voor een privéles yoga nidra omdat hij een manier zocht om zijn werkdag beter vol te houden. Door hartproblemen moest hij tussen de middag wel even rusten, maar hij merkte dat hij van een dutje niet goed opknapte. De oplossing bleek – je raadt het al – yoga nidra te zijn.

Ook voor veel mensen met slaapproblemen is yoga nidra een uitkomst. Ik ben gelukkig een hele goede slaper, maar ben wel altijd op zoek naar fijne manieren om de dag af te sluiten. Yoga nidra is niet alleen een goede manier om snel in de slaapmodus te komen, maar het kan je ook waardevolle inzichten geven. Een belangrijk onderdeel is dat je nadenkt over je sankalpa. Dit betekent dat je een positieve intentie zet voor iets dat je graag in je leven wilt. Op ongeveer de helft van de les vroeg de yogadocent daarom: ‘Wat wil je meer in je leven?’ Een seconde later popte er al een antwoord in mijn hoofd.

5 manieren om thuis yoga nidra te doen

Yoga nidra is dus veel meer dan op een yogamatje liggen terwijl iemand je in diepe ontspanning brengt. Een sessie bestaat meestal uit een aantal vaste stappen; van focussen op de geluiden om je heen tot visualiseren. Daarom dacht ik: ‘Kan ik thuis wel hetzelfde ervaren?’ Als je het mij vraagt, gaat er niets op tegen een echte yoga nidra les. Wel zijn er een aantal fijne manieren om thuis yoga nidra te doen:

  1. Tot nu toe heb ik één Nederlands boek ontdekt over yoga nidra: ‘Slaapyoga’ van Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen. Niet alleen leggen ze yoga nidra verder uit, er zit ook een link naar een audiobestand bij het boek.
  2. Na de yogales zei iemand enthousiast: ‘Ik weet een fijne manier om thuis yoga nidra te doen!’ Haar tip was de yoga nidra van Blooming Lotus.
  3. Yoga nidra docent Eliane Bernhard heeft een aantal sessies op haar website staan.
  4. In plaats van een YouTube-video of audiobestand, kun je ook zelf een tekst inspreken met dit script en het vervolgens terugluisteren. Of vraag iemand met een fijne stem het voor je in te spreken.
  5. De bodyscan van psychiater en mindfulnesstrainer Edel Maex. Het is geen yoga nidra, maar een bodyscan is wél onderdeel van yoga nidra.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Heb jij wel eens yoga nidra geprobeerd?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply